Vetrenjače neobičnog dizajna za napajanje domaćinstva rade i pri minimalnim brzinama vetra

Foto: Facebook (screenshot)

Male solarne elektrane nisu novost i energiju iz takvih postrojenja već troše brojna domaćinstva u svetu kako bi uvećala svoju nezavisnost od elektromreže – a zastupljene su i u određenoj meri i u Srbiji. Vetrenjače u dvorištima privatnih kuća su nešto ređi prizor, iako na tržištu itekako postoje turbine skrojene prema meri manjih potrošača. Startap sa Islanda „Ice Wind“ mogao bi da doprinese njihovoj popularizaciji, pogotovo nakon skorašnjeg prodora na tržište Sjedinjenih Američkih Država.

Islandski proizvod, koji će 3. i 4. jula biti predstavljen u saveznoj državi Teksas, nešto je drugačiji od svoje konkurencije u sektoru vetroenergije. Lopatice su, umesto standardnog horizontalnog spajanja sa kućištem rotora, postavljene vertikalno. Amerikanci će imati priliku da na teksaškoj plaži na delu vide model pod nazivom CW100, saopšteno je.

Prema sopstvenim tvrdnjama, „Ice Wind“ je inspiraciju pronašao u drevnoj persijskoj tehnologiji, koju je osavremenio u skladu sa potrebama 21. veka.  Pored proizvodne linije CW, namenjene korišćenju u sklopu stambenih objekata, startap u svojoj ponudi ima i vetrenjače sa oznakom RW za telekomunikacione tornjeve.

Takozvane mikroturbine proizvode električnu energiju i pri brzinama vetra nižim od 2 m/s, ali su dovoljno izdržljive da ne pokleknu pod udarima snažnih olujnih vetrova od 50 m/s, niti da se u trenucima prirodne nepogode zapale zbog automatskog usporavanja. Prave se ručno od nerđajućeg čelika, karbonskih vlakana i aluminijuma.

Foto: Facebook (screenshot)

Još 2016. godine, „Ice Wind“ je na autobusku stanicu u centru islandske prestonice Rejkjavika montirao dve vetrenjače koje generišu struju za napajanje osvetljenja, reklamnog prostora, punjača za mobilne uređaje, kao i bežičnog interneta.

Životni vek mikroturbina s Islanda je trideset godina, a „Ice Wind“ garantuje da nemaju negativan uticaj na ptice i da mogu da budu izgrađene nezavisno od smera kretanja vetra.

Prema tvrdnjama idejnih tvoraca, gotovo su nečujne, što im je dodatna prednost. Zbog pojednostavljenog dizajna vetrenjača, održavanje im maltene i nije potrebno.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti