Pomor ptica na jugozapadu Amerike

Foto-ilustracija: Pixabay

Građani su uočili veliki broj mrtvih ili letargičnih ptica na raketnom poligonu Vajt Sends u Novom Meksiku (SAD) još sredinom avgusta, kaže Marta Desmond, profesorka na Odeljenju za ribu, divljinu i očuvanje ekologije Državnog univerziteta u Novom Meksiku.

Ornitolozi su događaj tretirali kao izolovan incident sve do 9. septembra,  kada je počela masovna migracija sa zapada na jug.

„Neobično jeste, ali dešava se da vidimo odumiranje ptica na proleće ili na jesen u skladu sa vremenskim prilikama tj. u skladu sa promenom klime koju iskuse ptice tokom migracija“, objašnjava Desmond.

Vremenski događaji poput snežnih oluja mogu da ubiju na hiljade ptica, kaže ona, a požari koji gore na zapadu kontinenta mogli bi naterati ptice da promene put migracije, krenu ranije ili udahnu dim i tako oštete pluća, kaže ona, što može prouzrokovati neobično ponašanje i veliki broj smrtnih slučajeva.

Istraživači su primetili da po desetak lastavica ugine dok se odmara po gnezdima. U blizini termalnih izvora sumpora, na severu Novog Meksika, ptice umiru u malim grupama po pećinama ili rupama u zemlji.

Odumiranje se ne dešava samo u Novom Meksiku. Prema The Guardianu, različite grupe ptica (kos, muholovka, lastavica, plava ptica, vrabac i crnoglaka), primećene su kako umiru po saveznim državama Kolorado, Teksas, Arizona i Nebraska.

„Negde su ptice postale tako letargične da samo sede na zemlji i možete im slobodno prići “, kaže profesorka Desmond.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ptice koje se obično hrane insektima po krošnjama drveća, sada trče unaokolo po zemlji tražeći hranu. Niko ne može da potvrdi da ovaj fenomen ima veze sa klimatskim promenama, ali sušna godina u Novom Meksiku stvara problem pticama koje se hrane insektima i time preusmerava njihovu migraciju.

„Viđamo ptice koje obično ne vidimo u ovim krajevima. Ako slete negde gde nema dovoljno izvora hrane, najčešće su u pitanju insekati, mnoge ptice bi, nažalost, mogle da umru od gladi. Za sada verujemo da nema drugog razloga, osim objašnjenja da je ovaj fenomen povezan sa sušom„, kaže Desmond.

Skoro 3 milijarde ptica uginulo je od 1970. godine u Severnoj Americi. Drastičan pad populacija insekata na kontinentu mogao bi imati ogroman efekat na pernata stvorenja i u budućnosti.

Kada toliko ptica ugine među populacijama koje su pred izumiranjem ili kada stres koji nosi sama migracija uzme danak, može samo da se očekuje ogroman uticaj i na životnu sredinu, upozorava profesorka.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti