Deklaracija građana Vrbasa o nemotorizovanom saobraćaju

Foto: Ekološki polret Vrbasa

Ekološki pokret Vrbasa je u saradnji sa grupom građana „Кritična masa – biciklisti Vrbasa“ i uz učešće aktivnih građana Vrbasa, organizovao tribinu „Urbana mobilnost u Evropskoj nedelji mobilnosti i građanski aktivizam“ u hotelu „Bačka“ u Vrbasu.

Uvodničari na tribini su bili diplomirani saobraćajni inženjeri Aleksandar Nikolić iz Vrbasa i Dejan Stojković iz Novog Sada, dok je noderator skupa bio Ratko Đurđevac.

Koordinator grupe građana „Кritična masa – biciklisti Vrbasa“ Aleksandar Nikolić predstavio je perspektivu razvoja nemotorizovanog transporta u Vrbasu kroz aktivnosti grupe „Кritična masa – biciklisti Vrbasa“, koja ovih dana obeležava godinu dana promocije biciklizma kroz organizovanje redovnih mesečnih biciklističkih karavana.

Nikolić je skrenuo pažnju na pripremu izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja sa oštrijim pravilima za bickliste kroz obavezno nošenje kaciga i flouroscentnih prsluka i danju i noću, što bi moglo destimulativno da utiče na povećanje biciklista na ulicama.

Dejan Stojković je izneo mnoštvo pozitivnih primera iz prakse Novog Sada, koji se na sasvim drugačiji način odnosi prema ovoj grani transporta i koji s ponosom nosi epitet grad biciklista.

Foto: Ekološki polret Vrbasa

Na tribini je izglasana i Deklaracija o nemotorizovanom saobraćaju u kojoj su izražene želje građana o strateškim dokumentima, planovima i projektima koji sadrže viziju lokalne zajednice kao sredine koja razvija održiv način kretanja i transporta, sa infrastrukturom koja je pristupačna, povezana, bezbedna za ljude i životnu sredinu i koja promoviše kvalitet i humanost prostora uzimajući u obzir različite potrebe građana opštine Vrbas.

Učesnici tribine aktivno su se uključili u debatu sa mnoštvom ideja za pojačani građanski doprinos razvoju zajednice u oblasti saobraćaja. Ocenjeno je da je potrebno češće organizovati ovakve skupove građana sa prilikom da se edukuju i formiraju stav po problemima iz lokalne zajednice i da procene kapacitet ličnog doprinosa, kao i potencijal umrežavanja civilnih aktera.

Tribina je sastavni deo kampanje koju podržava Ministarstvo zaštite životne sredine i poslovni operateri Кarneks, Vital, Šećerana Crvenka, Sunoko, Reahem i Medela.

Deklaraciju građana Vrbasa o nemotorizovanom saobraćaju u celosti, možete pročitati OVDE.

Izvor: Ekološki pokret Vrbasa

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti