Piroćanac sam očistio kej

Foto: Južne vesti/Vid Marjanović

Četrnaest velikih kesa različitog đubreta sakupio je pirotski pesnik i muzičar Vid Marjanović samo sa jedne strane keja na Nišavi, a kako kaže narednih dana čistiće i drugu stranu.

Pirotski kej važi za jedan od najlepših u Srbiji, ali svoju lepotu nesavesni građani često znaju da upropaste bacanjem smeća van kanti i kontejnera.

„Dragi Piroćanci, uporni ste vi, ali uporan sam i ja – tijabarski deo keja je očišćen pod konac, za pazarski deo nemam snage, ali i tamo ću da počistim nekom drugom prilikom“, poručio je Marjanović.

Kaže da je ovo četvrti put da čisti ceo kej i apeluje pre svega na mlade ljude da ne bacaju smeće na, kako kaže, „najlepši kej na svetu“. Ako se nesavesno ponašanje njegovih sugrađana nastavi, opet će čistiti.

„Živim na keju i ne mogu da gledam kako se svakodnevno gomila sve veća količina smeća. Šetam psa ovom trasom, pa mi je i u ličnom interesu da kej bude čist“, kaže Piroćanac.

Kej je čistio sam, ranije kada je čistio imao je pomoć jedne sugrađanke, a kako kaže, dosta ljudi se javilo za sledeću akciju čišćenja.

Foto: Južne vesti/Vid Marjanović

„Meni nije teško da idem sam u ovakve akcije, ali svakako bi bilo brže kada bi postojalo organizovano skupljanje smeća, recimo jednom mesečno“, objašnjava Marjanović.

Dodaje da deo mlađih sugrađana ostavlja sve iza sebe i ništa ne počisti, a da je osim smeća, problem i galama, preglasno puštanje muzike i bahato ponašanje u saobraćaju.

„Nije moja generacija bila bolja od ove, zato neću ni ja njih da osuđujem. Mladost – ludost, ali treba barem da se mi stariji malo više angažujemo, da sredimo za njima“, kaže Marjanović.

Smatra da nije toliki problem u radu komunalnih službi, već se u najvećem broju slučajeva radi o bahatosti dece. Ipak, potrebno je postaviti i veći broj kanti.

„Nedostatak kanti za đubre na keju i u sporednim ulicana je očigledan. Takođe, nema dovoljno kanti ni u školskim dvorištima – više puta sam zvao komunalce i zbog mene su ubacili kante i u Ekonomskoj ispred Tehničke škole“, kaže Piroćanac.

Za njega je Pirot najlepši grad u Srbiji i kaže da tako treba i da ostane.

Izvor: Južne vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti