Podrška u krizi i kreativni programi za razvoj

Foto: Privatna arhiva

Na uspešnost upravljanja bilo kojom krizom utiču brojni činioci, uključujući raspoloživost neophodne opreme. Ovo je ozbiljna lekcija koju smo, kao društvo, sa teškoćama obnavljali tokom proleća, u jeku svetske epidemije izazvane virusom COVID-19.

Nedostatak zaštitne i medicinske opreme podstakao je agenciju Ujedinjenih nacija pod imenom Program UN za razvoj (UNDP) da u aprilu raspiše lokalni javni poziv za inovativna rešenja koja bi doprinela jačanju domaćih kapaciteta za dugoročnu proizvodnju navedene opreme i njenih komponenti, a ujedno i značajnom smanjenju zavisnosti od uvoza.

Na poziv, upućen pravnim licima i naučno-istraživačkim institucijama u Srbiji, stiglo je 50 prijava sa inovativnim idejama za smanjenje i ublažavanje efekata pandemije.

Miroslav Tadić, portfolio menadžer UNDP-a u Srbiji, kaže da su odabrana 23 rešenja za domišljate načine proizvodnje ili nabavke lične zaštitne i medicinske opreme, kao što su klinički respiratori, kompleti za testiranje na COVID-19, kao i oprema, odnosno postrojenja za upravljanje medicinskih otpadom.

Pregled svih rešenja nalazi se na UNDP-ovoj platformi „Lokalna rešenja za očuvanje zdravlja i veću otpornost zdravstvenog sistema”: https://covid19response.undp.org. rs/sr/, a Miroslav ističe da UNDP na ovaj način pomaže svim uže plasiranim kandidatima da se dalje promovišu i pronađu dodatne izvore finansiranja ili da uspostave eventualna partnerstva. Na pitanje o kriterijumima za odabir predloga, naš sagovornik kaže da su se rukovodili time koji je očekivani efekat u u odnosu na uložena sredstva.

Foto-ilustracija: Unsplash (Alexander Mils)

„Birali smo rešenja koja mogu da obezbede kako trenutni odgovor na efekte pandemije (poput lične zaštitne opreme, kao što su npr. zaštitne maske), tako i ona rešenja koja će biti posebno korisna u srednjoročnom periodu (poput respiratora domaće proizvodnje). Uz inicijalnu finansijsku podršku Ambasade Savezne Republike Nemačke, USAID-a i Austrijske razvojne agencije, podržaćemo izradu biorazgradivih maski za lice, respiratorne zaštitne maske od PVC materijala sa izmenjivim SMS filterom, zatim razvoj i implementaciju prototipa automatizovanog sistema za nadzor higijene ruku u zdravstvenim ustanovama i naposletku, proizvodnju medicinskih respiratora korišćenjem 3D štampača i lasera.”

Veoma su zanimljiva i rešenja koja promovišu primenu veštačke inteligencije u obradi rezultata testiranja prisustva koronavirusa, kao i pametne monitoring sisteme za kontrolu sanitarnih uslova u uslovima zdravstvene zaštite. Posebnu grupu čine rešenja za detekciju virusa ili antitela na virus, od kojih se posebno izdvojio predlog za održivu proizvodnju serološkog ЕLISA testa na antitela za virus SARS-CоV-2 u Srbiji.

Građanima bi primena ovih inovacija trebalo da obezbedi unapređene usluge u četiri ključne oblasti: prevencija, dezinfekcija prostora i osoba kako bi se smanjila verovatnoća širenja virusa, nove i unapređene metode detekcije virusa i antitela, lečenje posledica infekcije virusom COVID-19 (posebno akutnog respiratornog sindroma) i tretman opasnog medicinskog otpada kontaminiranog ovim virusom.

Intervju vodila: Tamara Zjačić

Intervju u celini možete da pročitate u Magazinu Energetskog portala ODRŽIVI TRANSPORT septembar-novembar, 2020.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti