Predstavljeni projekti gradnje četiri vetroelektrane u Hercegbosanskoj županiji

Foto-ilustracija: Unsplash (Xin)

Projekte i predloge za izgradnju budućih vetroparkova VE “Kruzi”, “Vaganj” i “Glamoč” na području opštine Livna, i VE “Marino Brdo” u opštini Bosansko Grahovo, premijeru županije Ivanu Vukadinu predstavili članovi firme wpd Adria.

Kako su rekli predstavnici wpd Adrie njihovi ciljevi su istraživanja i buduća ulaganja u potencijalne projekte obnovljivih izvora energije, a Hercegbosanka županija je geografski podgodno područje za izgradnju budućih vetroparkova. 

Predsednik Vlade, Ivan Vukadin pozdravio je buduće investicije, i rekao će da nadležni pomoći kako bi se olakšale ili uklonile administrativne barijere  koje stoje na realizaciji ovih planova, navodi se na sajtu županije. Kako je istakao višestruku koristi od ovih projekata imaće lokalne samouprave.

Prema planovim VE “Kruzi” i “Vaganj” imaće ukupnu instalisanu snagu 810 MW, VE “Glamoč” – 138 MW i “ Marino Brdo” – 126 MW.

Wpd Adria je regionalna filijala nemačkog wpd-a, jedan je od lidera u korišćenju obnovljivih izvora energije s referencama u preko 25 država.

U Crnoj Gori grade vetropark “Brajići”, dok su u Hrvatskoj izgradili četiri sistema ukupne snage 100 MW.

Energetski portal

 

 

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti