Vetroelektrana Brajići obezbediće struju za više od 50 hiljada crnogorskih domaćinstava

Foto: Ministarstvo ekonomije Crne Gore

Vetroelektrana Brajići proizvodiće oko 220 gigavat sati (GWh) čiste električne energije godišnje, čime se može obezbediti više od 50 hiljada domaćinstava, saopšteno je prilikom potpisivanja Ugovora o zakupu državnog zemljišta za izgradnju ove vetroelektrane.

Ugovor čija je vrednost 101,3 miliona evra potpisali su ministarka ekonomije Dragica Sekulić i Zoran Obradović u ime Konzorcijuma WPD Brajići.
Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da je Vlada, pažljivo prateći dešavanja u savremenoj energetici i osluškujući reakcije najboljih, među prvim u Evropi konstatovala dovoljnu zrelost kako tehnoloških rešenja tako i tržišnih uslova, za obustavu finansijskog podsticanja investicija u obnovljive izvore energije.

„Uvereni u atraktivnost investicionog ambijenta koji smo kreirali u zemlji, hrabro smo međunarodnoj javnosti predstavili novi pristup, predvodeći novi talas ulaganja, bez nepotrebnog državnog intervencionizma“, navela je ministarka Sekulić.
Prema njenim rečima, činjenica što se za realizaciju projekta javila renomirana kompanija poput WPD-a jasno potvrđuje da su imali i sreće.

„Ali, samo zato što smo znali gde da je tražimo. Tražili smo, ugledajući se na najbolje evropske prakse. Ponosni što smo rešenje pronašli baš u nemačkoj energetskoj industriji. Nije to samo potvrda crnogorskoj energetici, već i veliki iskorak u kvalitetu ekonomske saradnje naših država. Naravno, uz svesrdnu pomoć, kao i u brojnim drugim primerima, naših hrvatskih partnera“, istakla je Sekulić.
Ona je rekla da će na projektu raditi najbolji, navodeći da je Ugovor vredan 101,3 milion evra zaključen nakon pregovora vođenih putem videokonferencija.
Energiewende u Crnoj Gori je, kako je rekla, počeo.
Ona je pojasnila da će dogovor omogućiti svakom građaninu Crne Gore dovoljne količine čiste i prijemčive energije, pravo da samostalno proizvode ili slobodno izabere od koga će da kupi svoju energiju.

„Dogovor će nastati iz konstruktivnog dijaloga o korišćenju naših hidroloških, solarnih i ekoloških potencijala na održiv način i u obimu koji će trajno eliminisati ekonomske i bezbedonosne pretnje energetske zavisnosti“, istakla je Sekulić.
Direktor WPD Adria Zoran Obradović kazao je da je ponosan što je WPD, kao globalna i moćna kompanija, sa realizovanim gigavatima vetroelektrana i uloženim milijardama evra, pokazala spremnost da uđe u projekt koji će se razvijati bez državnih podsticaja, garantovanih premijskih cena, na tržišnim osnovama.

„Ipak, država Crna Gora je pronašla mehanizme kojim se ozbiljnom i odgovornom investitoru kao što smo mi, potpisom Ugovora, pruža pravna sigurnost i jasni rokovi za iduće korake koje će obe strane morati preduzeti kako bi za ambiciozne, ali dostižne četiri godine elektrana počela s radom“, istakao je Obradović.
Ocijenio je da je model koji je predložila Vlada Crne Gore, najmoderniji u regionu, da prati evropske trendove i omogućava sigurna ulaganja.

Zamenik ambasadora Savezne Republike Nemačke u Crnoj Gori Kristof Brojnig rekao je da je Crna Gora postavila ambiciozne ciljeve na polju obnovljivih izvora energije, a kroz potpisani projekat, kako je ocenio, približila se ispunjavanju Pariskog sporazuma o zaštiti klime.

Ministarstvo ekonomije Crne Gore

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti