Pogledajte kako kamion prevozi elisu vetroturbine

Nema osobe koje nije oduševljena izgledom i veličinom vetroturbina. Svi smo fasciniarani kako graciozno stoje u ravnicama i na mestima koja su gotovo nepristupačna.

Na prvi pogled deluje kao da ih je neko samo spustio na mesto na kom se nalaze, ali verujte, nije tako. Sam proces postavljanja jedne vetroturbine je težak i komplikovan. 

Najteže u celom procesu je transportovati sve delove vetroturbine i  postavlja se logično pitanje kako uopšte jedan kamion može da preveze skoro 70 metara dugačku i 20 tona tešku elisu?

Prevoz elise za vetroturbine gotovo da prkosi svim zakonima fizike i zato ovaj prizor nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Vetroelektrane za proizvodnju električne energije koriste snagu vetra. Kako bi se jedna vetroelektrana napravila potrebni su vetrogeneratori čiji su osnovni delovi elise, prenosni mehanizam, elektrogenerator, noseći stub i strujni transformator neophodan za priključivanje na elektrodistributivnu mrežu. Prečnik rotora može biti do 120 metara, dok težina jedne elise dostiže i do 20 tona. Visina stuba sa vetrogeneratorom iznosi i do 130 metara, a kompletan vetrogenerator može da teži i do 200 tona.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti