Farbanje jedne lopatice vetrenjače u crno bilo bi spasonosno za živote ptica

Foto-ilustracija: Pixabay

Prema rezultatima novog istraživanja Norveškog instituta za istraživanje prirode (NINA), ukoliko bi se samo jedna od ukupno tri lopatice vetroturbine ofarbala crnom bojom, smrtnost ptica bi bila smanjena za čak 70 odsto. Zbog veće vidljivosti vetrenjača, one bi lakše izbegle sudar.

Naučnici predviđaju da bi ovo saznanje imalo ogroman značaj za ugrožene vrste poput orlova belorepana.

Još jedan način za spašavanje ptica od vetroturbina je, prema nalazima Norvežana, i ultraljubičasto osvetljenje, kao i raspored neophodne infrastrukture za vetroelektrane.

Jedan od istraživača Roel Mej smatra da će praćenje projektra pre i posle izgradnje i aktivna primena mera za ublažavanje negativnog uticaja omogućiti izbegavanje „zona konflikta“ i dodaje da odgovornost korišćenja vetroenergije u skladu sa prirodom leži i na industriji i na vladi Norveške.

Prema saznanjima biologa, vetroturbine dovode u opasnost opstanak 9.538 vrsta ptica i 888 vrsta šišmiša na globalnom nivou, bilo da je reč o direktnom sudaru, pomeranju njihovog mesta hranjenja i gnežđenja, prepreci kretanju ili degradaciji i gubitku staništa.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti