Pametna fabrika kompanije Schneider Electric – mesto gde digitalna transformacija počinje

Foto: Schneider Electric

Industrija je u procesu velike transformacije koju donosi digitalizacija proizvodnje, a ovaj prelaz je toliko značajan da se naziva još i četvrtom revolucijom u industriji ili industrija 4.0.

Jedno od najvećih savremenih postrojenja u Evropi za širenje znanja i predstavljanje tehnoloških rešenja u oblasti digitalizacije proizvodnje nalazi se u Plovdivu, Bugarska.

Imali smo priliku da budemo među onima koji su ove godine virtuelno posetili ovo pametno postrojenje kompanije Schneider Electric gde nam je bila predstavljena konkretna primena digitalnih tehnologija industrije 4.0.

Osim virtuelne posete, svi zainteresovani mogu i fizički posetiti novi izložbeni prostor Innovation Hub-a, a ove godine je više od 250 ljudi, bilo fizički ili virtuelno, obišlo postrojenje ne bi li saznali na koji način digitalizacija može da poboljša efikasnost i održivost u proizvodnji.

Cilj Innovation Hub-a je, kako kaže Petr Herman, direktor Schneider Electric klastera za jugoistočnu Evropu, da podstakne digitalnu transformaciju u zemljama ovog dela Evrope.

Kao lider u svom sektoru, imamo obavezu da podržavamo prihvatanje digitalnih tehnologija koje sektore, objekte i infrastrukturu vode ka održivijoj budućnosti. Prikazivanjem digitalnih rešenja koja smo već primenili i prednosti koje ona donose u našem svakodnevnom radu želimo da podstaknemo sve da započnu ovaj proces, istakao je Herman.

Kompanija Schneider Electric je lider u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom tako što integriše vodeće svetske tehnologije u domenu energetike i procesne industrije, od početne tačke do cloud-a, povezujući proizvode, kontrolu, softvere i usluge tokom celog radnog veka kako bi omogućila integrisano upravljanje sistemima za domaćinstva, zgrade, data centre, infrastrukturu i industriju.

Svrha kompanije jeste da osnaži svakoga da koristi energiju i resurse na najbolji mogući način i tako obezbedi razvoj i održivost za sve. Ovaj koncept u Schneider-u sa pravom nazivaju „Life is On”.

Kada je reč o jugoistočnoj Evropi, poslovanje kompanije Schneider Electric je veoma razvijeno i zasniva se na kompetenciji zaposlenih. Neki od primera su Razvojni centar za istraživanje i razvoj pametnih mreža u Srbiji, proizvodna postrojenja, Regionalni distributivni centar i Centar za usluge u oblasti energetike i održivosti u Mađarskoj.

Mi u Schneider Electric-u u praksi primenjujemo ono za šta se zalažemo, pa tako nudimo tržišna rešenja i usluge koji su već digitalizovali naše sopstveno poslovanje u cilju veće održivosti i efikasnosti. Celokupan napredak u regonu jugoistočne Evrope služi ovom dugoročnom cilju, dodao je Herman.

Pametna fabrika Schneider Electric-a u Plovdivu prostire se na površini od 12.000 kvadratnih metara. Ovde se proizvodi 42 miliona minijaturnih prekidača godišnje čime ova kompanija obezbeđuje pouzdano snabdevanje električnom energijom i zaštitu ljudi i elektroinstalacija u skoro 30 zemalja.

Stepen automatizacije procesa u fabrici iznosi preko 68 odsto dok je rad digitalizovan nizom Schneider-ovih rešenja i aplikacija. Produktivnošću i efikasnošću se upravlja putem prikupljanja i vizuelizacije podataka na komandnoj tabli koja se lako koristi i omogućava brzo i informisano odlučivanje.

Održavanje se vrši uz pomoć rešenja na bazi proširene realnosti (augumented reality) kako bi se uštedeli sati rada zaposlenih, kao i da bi se proces potpuno automatizovao, što dovodi do većeg osnaživanja zaposlenih i stalnog širenja znanja.

Schneider Electric je vaš siguran partner za održivost i efikasnost, a deo misije ove kompanije u jugoistočnoj Evropi je pružanje podrške ekosistemu partnera i kupaca kako bi se više oslanjali na digitalne tehnologije.

Budući da su održivost i efikasnost dva osnovna cilja ove kompanije, Schneider Electric je nedavno proglašen najodrživijom kompanijom na svetu.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti