Od 1. maja nova metodologija za obračun cene struje privredi

Foto-ilustracija: Unsplash (m)

Sa Ministarstvom rudarstva i energetike intenzivno radimo na izmeni metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena električne energije za komercijalne kupce, odnosno privredu, kako bi ona pratila cene na tržištu. Izvesno je da će doći do pada cena za taj segment kupaca. Ono što je sigurno jeste da u narednom periodu neće biti promena cene za domaćinstva, kaže u razgovoru za „Politiku” Dušan Živković, v. d. generalnog direktora „Elektroprivrede Srbije” AD.

Prvi čovek EPS-a ističe da će nova metodologija za formiranje cene za komercijalne kupce pružiti mnogo fleksibilnosti jer će se izbeći drastične razlike u odnosu na tržište i u vreme niskih, kao i u vreme visokih cena.

Kolika je trenutna cena na tržištu?

Posle 2022. imamo jednu drugačiju nestabilnost na tržištu koja je dovela do pada cena i velikih fluktuacija na nedeljnom pa čak i na dnevnom nivou. Svakako da to nije podrška razvoju tržišta i prema trenutnim projekcijama, cena megavat-sata na tržištu varira između noćnih perioda, ponekad nešto ispod 70 evra po megavat-satu, ali i večernjih perioda kada na berzama dostigne i 110 evra po megavat-satu. To je za 160 do 200 evra manje u odnosu na ostvarene spot cene u Srbiji u 2022. godini.

Šta će još nova metodologija doneti privredi?

S obzirom na trenutna kretanja na tržištu, privreda može da očekuje korekciju cene električne energije, ali se nadamo i neku cenovnu stabilnost koju bi postigli upravo tom novom metodologijom. Nova metodologija stvoriće prostor da se prate kretanja na tržištu i to u oba smera, i kod padova, ali i kod skokova cena. Biće mnogo sigurniji i EPS i kupci. Naime, dešavalo se i da cene na tržištu odu na više od 250 evra po megavat-satu, a privreda je tada plaćala maksimalno oko 100 evra. Istovremeno, i privreda će moći da planira svoje troškove i eventualna sredstva umesto u energiju usmeri u investicije, inovacije i unapređenje poslovanja.

Pročitajte još:

Kako napreduje EPS-ov najveći ekološki projekat izgradnja postrojenja za odsumporavanje u TENT A?

Postrojenje za odsumporavanje u TENT A je u „foto-finišu” izgradnje i to je sigurno jedan od naših najznačajnijih ekoloških projekata. Posle ispitivanja i rada prvog apsorbera, nedavno je počelo probno ispitivanje i drugog apsorbera, a sredinom sledeće nedelje biće i svakodnevno u radu. Veoma je važno što će ovo postrojenje omogućiti smanjenje koncentracija sumpornih oksida ispod 200 miligrama po kubnom metru, kao i praškastih materija ispod 20 miligrama po kubnom metru. Na taj način ispunjavamo strogu i domaću i evropsku regulativu. Paralelno gradimo i postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova na blokovima TENT B1 i B2, vredno oko 200 miliona evra. Ovo postrojenje omogućiće da se emisija sumpor-dioksida smanji oko 20 puta, sa 3.000 miligrama po kubnom metru na 130 miligrama po kubnom metru. Dodatno, biće smanjena i emisija čvrstih čestica.

Dokle se stiglo s pripremom dokumentacijom za izgradnju reverzibilne hidroelektrane „Bistrica”?

Foto-ilustracija: Unsplash (T L PlbeyaME7Jk)

Reverzibilna HE „Bistrica”, snage 628 megavata, jedan je od strateških projekata države Srbije i EPS-a, a posebno je važna jer se očekuje dalje povećanje učešća promenjivih obnovljivih izvora energije. Izvesno je da će biti potrebni novi kapaciteti koji će omogućiti balansiranje i stabilnost sistema, ne samo Srbije već i regiona. Prema trenutnim procenama, do 2030. godine moglo bi se očekivati nekoliko hiljada novih megavata, kao i povećanje učešća OIE u ukupnoj proizvodnji električne energije u Srbiji na oko 45 odsto. Izgradnja RHE „Bistrica” omogućiće dodatni prihvat od oko 1.500 megavata iz energije vetra i sunca. Projektna dokumentacija je u završnoj fazi izrade, a u toku je pregovarački postupak za izradu investiciono-tehničke dokumentacije kako bismo što pre krenuli sa izgradnjom.

U kojoj fazi je izgradnja prvog vetroparka EPS-a u Kostolcu?

Prvi brod sa elisama za naš vetropark krenuo je nedavno iz Kine. Iako su transportne rute produžene zbog problema s piratima, očekuje se da prvi vetropark EPS-a počne s radom u prvom kvartalu naredne godine. Značaj ovog projekta prepoznala je i Evropska unija jer je preko Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF) obezbeđeno 30 miliona evra bespovratnih sredstava. Nastavićemo sa ulaganjima u projekte kojima se koriste obnovljivi izvori energije, kao i sa projektima revitalizacije hidroelektrana kao što su „Vlasinske HE”, HE „Đerdap 2”, „Potpeć”. Očekuju nas i ulaganja u modernizaciju naših rudarskih sistema i termokapaciteta, prvenstveno u zaštitu životne sredine i povećanje efikasnosti proizvodnje.

Kako teče proces reformi poslovanja EPS-a?

Restrukturiranje teče predviđenom dinamikom i usmereno je na podizanje efikasnosti kompanije u svakom pogledu. Promene jesu krenule od vrha, ali one moraju obuhvatiti celu kompaniju ako želimo EPS kao regionalnog lidera i kompaniju koji posluje na komercijalnim osnovama. Imamo snažnu podršku države, predsednika republike, vlade i resornog ministarstva i zato sam uveren da će tempo promena biti dinamičan. Plan transformacije bi trebalo da se završi do maja i u njemu će biti sagledane sve ključne promene u odnosu na strateške, operativne i finansijske procese.

Izvor: Politika

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti