Crna Gora označavanjem drveća sprečava nelegalnu seču šuma

Foto-ilustracija: Unsplash (Mika Korhonen)

Inovativnom opremom za digitalizaciju monitoringa šumskih područja, Crna Gora unaprediće njihovo očuvanje od nelegalne seče.

Reč je o Near Field Communication (NFC), tehnologiji koja omogućava komunikaciju između uređaja koji se nalaze jedan blizu drugog i ima široku primenu. U ovom smislu, NFC tehnologija se koristi za označavanje i praćenje drveća, kako bi se unapredilo upravljanje zaštićenim područjima, navodi se na sajtu Vlade Crne Gore.

Sva stabla će biti označena fizičkim tagom i imaće jedinstveni ID zapis koji će sadržati sve potrebne podatke kao što su vrsta drveta, njegova starost, obim, fotografije i drugo.

U odnosu na to, Ministarstvo turzima, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera CG i JP Nacionalni parkovi Crne Gore, potpisali su Sporazum za nabavku ove opreme, čija je ukupna vrednost preko 50.000 evra.

Ova odluka deo je projekta Integrisanje biodiverziteta u sektorske politike i prakse i jačanje zaštite ključnih tačaka biodiverziteta u Crnoj Gori.

Pročitajte još:

Projektom je takođe predviđena i kupovina feromonskih klopki. Razlog je prenamnožavanje potkornjaka u Nacionalnom parku Prokletije, što je posledica klimatskih promena. Naime, tokom 2023. godine dovele su do velikog isušivanja stabala, zbog čega je doneta odluka mokrog hvatanja ovih insekata.

Feromonske klopke predstavljaju alatke ili uređaje koji se koriste kako bi se privukli i uhvatili štetni insekti, a na taj način sačuvali poljoprivredni usevi i druge biljke. One rade na principu veštačke verzije feromona, odnosno hemijskih mirisa koje insekti u prirodi koriste kako bi komunicirali među sobom.

U Crnoj Gori će od 22. do 23. marta biti organizovana i manifestacija Dani Nacionalnih parkova Crne Gore. Manifestaciju organizuje Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore, sa ciljem pružanja informacija o prirodnim i turističkim lepotama koje nude zaštićena područja ove zemlje, ali i edukacije najmađih o vrednostima ovakvih područja.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti