Neophodna reforma energetske zajednice

EnergetskaZajednica

U Kijevu je 23. septembra 2014. godine održan skup Saveta energetskih ministra regiona na kojem je zaključeno da je neophodno hitno reformisati Ugovor o energetskoj zajednici. Ekološke organizacije sa Balkana koje su i inicijator reforme ovog ugovora traže da se u pomenutom ugovoru prošire delovi koji se odnose na klimatske promene i zaštitu životne sredine, kao i da se donesu mere koje će osigurati sprovođenje ovih klauzula.

Predstavnik Climate Active Network Europe (CAN Europe) gospođa Dragana Mileusnić izjavila je da je održivi razvoj moguće postići samo zajedničkim delovanjem država, a neophodno je pre svega obratiti pažnju na energetski sektor država na Balkanu koji je i najveći zagađivač okoline.

Predstavnik organizacije Client Earth gospođa Malgorzata Smolak rekla je da se zajedničko energetsko tržište za Evropsku uniju i Energetsku zajednicu može obezbediti jedino jačanjem zakona u oblasti zaštite životne sredine.

Energetska zajednica (Srbija, Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Moldavija, Crna Gora, Kosovo) prošle nedelje je objavila Izveštaj o proceni sprovođenja napretka za period od septembra 2013. godine do avgusta 2014. godine. Izveštaj je obuhvatio i performanse nacionalnih regulatornih tela, pitanja zaštite životne sredine, energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, električne energije, nafte, tržišta itd.

Povodom ovog izveštaja direktor sekretarijata Energetske zajednice gospodin Janez Kopač izjavio je da sekretarijat radi na stvaranju održivog tržišta za energetsku efikasnost.

Predstavnik regulatornih tela Energetske zajednice gospođa Nina Grall rekla je da su jedan od osnovnih elemenata Trećeg energetskog paketa jaka i nezavisna regulatorna tela. Treći energetski paket stupiće na snagu 1. januara 2015. godine u Republici Srbiji, a njime će između ostalog zakonodavstvo Republike Srbije u oblasti energetike biti usklađeno sa evropskim zakonodavstvom, tršište električne energije će postati konkurentno, regulatorna tela će dobiti značajnije uloge, a investicije u energetski sektor će pomoći njegovom razvoju.

Inače, trenutno je pokrenuto dvadeset i pet pravnih postupaka protiv sedam ugovornih stranaka zbog nepoštovanja Ugovora o energetskoj zajednici, a od oktobra ove godine Sekretarijat energetske zajednice će davati mesečna obaveštenja o napretku ovih procesa.

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti