Na koji način koronavirus ima pozitivan uticaj na životnu sredinu?

Epidemija koronavirusa koja je paralisala kinesku ekonomiju ima pozitivnu ulogu kada je u pitanju okolina, s obzirom na to da se emisija ugljen-dioksida u poslednje dve nedelje u Kini smanjila za najmanje 100 miliona kubnih tona. To je gotovo 6 odsto globalne emisije u odnosu na isti period prošle godine.

Foto-ilustracija: Unsplash (Dimitri Karastelev)

To su rezultati studije koje je u sredu objavio finski Centar za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA). Brzo širenje novoga koronavirusa, koji je u Kini usmrtio više od 2.000 i zarazio preko 74.000 ljudi, rezultiralo je padom potražnje za ugljom i naftom, kao i pada emisije ugljen-dioksida, pokazali su rezultati istraživanja objavljeni na britanskoj internetskoj stranici „Carbon Brief“.

U protekle dve nedelje dnevna proizvodnja električne energije u elektranama na ugalj bila je na četvorogodišnjem nivou, u poređenju s istim razdobljem prošle godine, dok je proizvodnja čelika potonula na petogodišnji minimum, otkrili su naučnici. Kina je najveći svetski uvoznik i potrošač nafte, ali je njena proizvodnja u rafinerijama u središnjoj pokrajini Šandong pala na najniži stepen od jeseni 2015. godine, navodi se u izveštaju.

Ekonomska aktivnost u Kini se obično povećava nakon praznika koji slede posle dočeka kineske Nove godine. Ipak, vlasti su ove godine u mnogim delovima zemlje praznike produžile za nedelju dana, nastojeći da spreče širenje epidemije zadržavanjem stanovnika u kućama.

„Mere za suzbijanje širenja koronavirusa rezultirale su smanjenjem proizvodnje od 15 do 40 posto u ključnim industrijskim sektorima“, stoji u izveštaju. „Na ovaj način se, verovatno, u poslednje dve nedelje za četvrtinu ili više smanjila emisija ugljen-dioksida. To je razdoblje u kojem bi se u uobičajenim okolnostima ekonomske aktivnosti nastavile nakon kineskih novogodišnjih praznika.“

Zaštitnici životne sredine upozoravaju da je smanjenje štetnih uticaja samo privremeno. „Nakon što se koronavirus smiri, vrlo verovatno ćemo se suočiti sa pojačanom proizvodnjom kojom će se nastojati da se kompenzuju gubici“, rekao je Li Šuo, savetnik za politiku kineskoga Grinpisa. „Ovo je, nažalost, proveren uzorak.“ U međuvremenu je i emisija azotnih oksida, nus-proizvoda izgaranja fosilnih goriva u vozilima i elektranama, u Kini pala za 36 odsto u nedelji posle novogodišnjih praznika u poređenju s istim razdobljem prošle godine, rezultati su drugog istraživanja Centra za istraživanje energije i čistog vazduha u Finskoj.

Izvor: Bljesak.info

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti