Srbija u pripravnosti zbog koronavirusa – za sada nema razloga za brigu

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je u sredu, 5. februara, da se zbog koronavirusa vodi evidencija svih putnika koji su doputovali iz Kine, ali i onih koji su imali presedanje iz tog pravca u nekim evropskim gradovima, pa su došli u Beograd.

Foto-ilustracija: Unsplash (Macau Photo Agency)

Lončar je objasnio da se tim putnicima posvećuje posebna pažnja, a da se svi ostali kontrolišu u zavisnosti od toga iz kojih zemalja dolaze.

Vodimo računa i o graničnim prelazima i u kontaktu smo sa svim ljudima koji prate tokove kretanja grupa koje su prešle granične prelaze jer trenutno u Srbiji borave razne delegacije, dodao je ministar.

On je poručio da nema potrebe da se naši građani pregledaju ako idu u neke druge zemlje iz Srbije, u kojoj nije detektovan nijedan slučaj koronavirusa.

Ministar je naglasio da je procedura utvrđivanja da li neko ima koronavirus krajnje jednostavna.

„Srbija je spremno dočekala ovo, mi smo od prvog momenta imali spremne regense i sve aparate koji su neophodni da ga utvrdimo. Utvrđujemo u roku od dva sata da li ga neko ima ili ne“, rekao je Lončar, dodajući da se uzima krv ili bris, kao i da Srbija imamo dogovore sa najreferentnijim labaratorijama u Evropi i svetu da proveri nalaze.

Prema njegovim rečima, nema potrebe ni da se svaki dan izlazi u javnost ako postoji neki sumnjivi slučaj, budući da bi to samo podiglo tenziju, a obično se nakon nekoliko sati analizom utvrdi da nije u pitanju koronavirus.

Ako neko misli da ima simptome koronavirusa, kako je dodao, na sajtu Ministarstva zdravlja i Instituta „Batut“ nalazi se broj telefona putem kojeg mogu da se dobiju neophodne informacije.

Takođe, svako može da se javi najbližem institutu zdravlja. Ako neka osoba sumnja, a bila je u Kini ili ima simptome, dovoljan je jedan poziv i na njenu adresu će doći specijalizovana hitna pomoć, kojom će biti prevezena na preglede, naveo je ministar.

Pre nekoliko dana, na pitanje koliko će vremena biti potrebno da se napravi vakcina za ovaj virus, ministar je izjavio da se očekuje tokom narednih meseci.

Izvor: Vlada Republike Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti