U kineskim gradovima uveden karantin, ali virus ipak ne predstavlja međunarodnu opasnost

Svetska zdravstvena organizacija je saopštila juče da novi koronavirus, otkriven u Kini, ne predstavlja međunarodnu opasnost s obzirom na to da je van kineske teritorije zabeležen mali broj zaraženih osoba i da vlasti preduzimaju brojne aktivnosti kako bi zauzdale širenje virusa. Među uvedenim merama je i karantin u čak 6 gradova sa više od 18 miliona stanovnika, kao i otkazivanje proslave Lunarne nove godine na nekoliko mesta, ali i zatvaranje delova Velikog kineskog zida.

Foto: Twitter (screenshot)

Povrh toga, u 10 kineskih gradova je ukinut javni prevoz, kako bi što više Kineza ostalo u svojim domovima tokom njihovog značajnog nacionalnog praznika koji počinje u petak. Virus je, prema poslednjim informacijama Kineske zdravstvene komisije, odneo 26 života, a trenutno je više od 800 ljudi zaraženo, ali se sumnja da je broj i veći.

Pacijenti oboleli od koronavirusa su prijavljeni u Vijetnamu, Singapuru, Japanu, Južnoj Koreji, Tajvanu, Nepalu, Sjedinjenim Američkim Državama i na Tajlandu.

U suzbijanje i prevenciju bolesti bi trebalo da se uključe i vojne medicinske snage, najavilo je ministarstvo odbrane.

Poreklo virusa se vezuje za pijace u gradu Vuhan u centralnoj Kini, a virus je na pacijente prešao sa životinja. Na tamošnjim tržnicama se prodaje različito meso, kao i žive jedinke – od živine preko morskih stvorenja, slepih miševa i zečeva do zmija. Letovi iz Vuhana su otkazani, a grad je takođe izbrisan iz reda vožnje vozova.

Vladin stručnjak Žang Nanšan je potvrdio da je moguć prenos virusa i s čoveka na čoveka, ali takav slučaj se za sada nije pojavio nigde sem u Kini.

Koronavirusi predstavljaju grupu virusa-izazivača infekcije disajnih organa. Mogu da se manifestuju kao obična prehlada, ali pojedine vrste imaju i smrtni ishod. Njihovo ime potiče od latinske reči za krunu ili oreol, corona, zato što izgled virusa ispod mikroskopa podseća na te objekte.

Novootkriveni virus je sedmi koronavirus koji napada ljudsku vrstu.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti