Užice dobija Inovativni startap centar

Foto: Grad Užice

U Komandno-nastavnom centru nekadašnje kasarne u Krčagovu počeli su radovi na izgradnji regionalnog Inovativnog startap centra, za šta je Grad Užice obezbedio sredstva preko konkursa za inovacije i tehnološki razvoj.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je naveo da se izgradnja Centra finansira od strane Ministarstva za tehnološki razvoj sa 46 miliona dinara, uz učešće Grada koji je za te svrhe izdvojio 5 miliona:

„Za rekonstrukciju objekta je predviđeno 20 miliona, 20 miliona za opremu, 6 miliona za prvu godinu funkcionisanja startap centra, a 5 miliona dinara predviđeno je za nabavku nameštaja.“

„Na površini od 422 m2 planirano je da nove kompanije, koje imaju inovacije, krenu sa radom i to će biti jedan od regionalnih startap centara. U planu je formiranje jednog modernog prostora za prezentacije, za rad početničkih startap kompanija kao i prostor za dodatne sadržaje“, navodi Petković.

„Cilj nam je da ulažemo u biznise koji su dobro plaćeni, jer svesni smo da smo grad koji ima uspešnu privredu. Ono što želimo je da mladim Užičanima ponudimo biznis koji je dobro plaćen, da im ponudimo uslove zbog kojih će ostati da žive u ovom gradu, ili će se vratiti kada završe studije“, rekao je gradonačelnik.

Pomoćnik gradonačelnika Nemanja Nešić je istakao da je prostor koncipiran na način da stvori mogućnost da što veći broj zainteresovanih korisnika može svoje poslovne aktivnosti sprovoditi u Inovativnom startap centru: „Prvenstvena namera prilikom planiranja prostora bila je konsultativni proces sa ljudima koji sada rade od kuće, a rade uslužne delatnosti za zapadno tržište. Mi ćemo da im kroz ovaj prostor omogućimo međusobno povezivanje, jer vrlo često komleksne i složene programerske aktivnosti zahtevaju kooperaciju između više različitih pojedinaca.“

Foto: Grad Užice

„Imamo prostora i mogućnosti da i mlade kompanije koje se pojavljuju u Užicu, koje imaju razvijene poslove na zapadnom tržištu, ovde angažujući programere unaprede svoj biznis“, naveo je Nešić.

Nikola Maksimović, direktor JP „Užice razvoj“ je naveo da je ovo preduzeće u saradnji sa Regionalnom razvojnom agencijom „Zlatibor“ uradilo projektnu dokumentaciju za budući Centar kojom je planirano da se izvrši kompletna rekonstrukcija ovog dela objekta: „To obuhvata zamenu stolarije, grejanja, podova, postavljanje spuštenih plafona, zamenu elektroinstalacija, postavljanje rampi za pristup osobama sa invaliditetom, a planirano je i da se uradi kompletna klimatizacija prostora. Predviđeno je da postoji jedna konferencijska sala gde će moći da se održavaju sastanci i zasebne dve prostorije gde će korisnici moći da rade na računarima.“

Izvor: Grad Užice

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti