Užice poboljšava uslove u saobraćaju

Foto: Grad Užice

U budžetu Grada Užica opredeljena su sredstva za rešavanje problema u oblasti saobraćaja. Član Gradskog veća zadužen za saobraćaj Budimir Vujović navodi da se uskoro završava Studija taksi prevoza, o kojoj su održane dve javne rasprave, a planirana je i njena javna prezentacija pre nego što odluka dođe u skupštinu.

Grad Užice je među lokalnim saomupravama u kojoj javni gradski i prigradski prevoz funkcioniše na najbolji i najefikasniji način uz optimalna izdvajanja iz gradskog budžeta.

„U ovoj godini nam ističe ugovor sa aktuelnim gradskim prevoznikom, krenuli smo u postupak izbora novog, odabrali smo konsultante, a cilj nam je da se na duži rok reši pitanje gradskog prevoza kroz primenu javno-privatnog partnerstva. Na taj način rešili bi pitanje prevoza u narednih 20 godina“, navodi Vujović i napominje da je u poslednjih nekoliko godina usluga javnog gradskog i prigradskog prevoza dovedena na jedan visok nivo.

„Jedan od uslova na konkursu za novog prevoznika biće i da autobusi budu sa minimum evro 5 motorima. To je standard koji je i u Evropi prihvaćen kao standard visoke klase zaštite životne sredine“, navodi Vujović i dodaje da neće biti osnivano akcionarsko društvo već će to biti društvo posebne namene koje će biti u vlasništvu privatnog partnera, ali će biti zaštićena imovina i delatnost na teritoriji grada od eventualno lošeg poslovanja društva van Užica.

Sa ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha, Vujović navodi da će se raditi i na ubrzanju saobraćaja: „Tokom ove godine u planu je izgradnja novog kružnog toka kod Narodnog muzeja.“

Foto: Grad Užice

„U gradskom budžetu za 2020. godinu smo izdvojili 25 miliona dinara da pokušamo našim sredstvima da podignemo kapacitet parkiranja u gradu, a svakako je i dalje otvoren javni poziv za sve koji su zainteresovani za privatnu investiciju u saradnji sa gradom za izgradnju parking mesta“, rekao je Vujović.

Po prvi put u Užicu će biti podeljena besplatna parking sedišta za decu rođenu u ovoj godini, pored sedišta roditelji će dobiti i obuku za montažu i korišćenje istih. Sedišta su namenja za decu koja imaju od 9 do 36 kilograma, tako da mogu duže da se koriste.

Izvor: Grad Užice

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti