Brzom prugom od Beograda do Novog Sada za 25 minuta od jeseni 2021.

Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarsva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, sastala se prošle nedelje sa predsednikom kineske kompanije China Railway International Corporation (CRIC) Jan Žongminom i sa njim razgovarala o realizaciji projekta modernizacije brze pruge od Beograda do Budimpešte. Sastanku je prisustvovala i ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo.

Mihajlovićeva je tom prilikom izjavila da je Srbija ponosna na odnose dve države, te istakla da vrednost infrastrukturnih projekata sa NR Kinom iznosi 15 milijardi evra.

„Projekat modernizacije brze pruge Beograd-Budimpešta je veoma značajan za Srbiju, ne samo zato što je najveći projekat u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, već jer smo time deo globalne inicijative ‘Pojas i put’, na šta smo posebno ponosni zato što govori o odnosima Srbije i NR Kine. Ovim projektom vraćamo Srbiju na poziciju tranzitne zemlje kroz koju prolazi prva brza pruga, to nikada nismo imali”, rekla je ona.

Mihajlovićeva je dodala da je važno što je danas u poseti Srbiji predsednik kineskih železnica, sa kojim je dogovoren i početak radova na trećoj deonici od Novog Sada do granice sa Mađarskom.

“U martu ove godine ćemo imati završena 34 km levog koloseka na pruzi Beograd-Stara Pazova, do oktobra će biti gotov i desni kolosek, to je važno za Beograd i ‘Beovoz’. Na jesen 2021. biće gotova deonica do Novog Sada, do kog ćemo iz Beograda stizati za 25 minuta, a u martu ove godine započećemo radove i na trećoj deonici od Novog Sada do granice sa Mađarskom”, izjavila je Mihajlovićeva.

Jan Žongmin je zahvalio potpredsednici Mihajlović i ministarstvu na podršci i pomoći u realizaciji ovog projekta, rekavši da se juče na terenu uverio da svi radovi teku po ugovorenoj dinamici.

“Nemamo problema u realizaciji projekta i sa svoje strane, kao odgovorna kompanija, učinićemo sve da se radovi izvedu po dogovorenoj dinamici. Vaša kontinuirana podrška nam je izuzetno značajna”, rekao je Jan Žongmin.

Izvor: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti