Predstavljena nova platforma za olakšanu komunikaciju u poljoprivredi

U Privrednoj komori Vojvodine, u Novom Sadu je u sredu, 22. januara, održana prezentacija primene blokčejn (blockchain) tehnologije u poljoprivredi. Na jednom mestu okupili su se proizvođači, trgovci, ali i predstavnici banaka i kontrolnih grupa.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jacqueline O’Gara)

Na pomenutoj platformi objavljuju se vesti Ministarstva poljoprivrede, kao i informacije sa svetskih tržišta. „Zamisao je da ovo bude prozor u svet za buduće kretanje cena“, rekao je Đorđe Mirković, direktor kompanije „Agromex“, iz Novog Sada.

Olakšan posao poljoprivrednicima

Sistem elektronskih ugovora u poljoprivredi olakšaće poslovanje za obe ugovorne strane, pogotovo kada su one fizički udaljene. Platforma „Agromeks“ donosi poslovanje sa elektronski potpisanim dokumenatima.

Digitalizacija u poljoprivredi jedan je od strateških ciljeva za ovu privrednu granu, a razvoj tržišta i novih tehnologija zahtevaju lakše i brže poslovne procese. Trgovinski ratovi mogu da utiču na pomeranje cena, zato je potrebno zaštititi obe strane i ovo je jedinstveno rešenje. Na platformi, se sve bazira na zakonu o obligacionim odnosima, što je osnova i suština svakog uređenog odnosa.

Platforma je deo projekta „Horizont 2020“, a realizovana je u saradnji sa poljoprivrednim proizvođačima koji su predstavili sve izazove sa kojim se susreću prilikom trgovanja poljoprivrednim proizvodima.

Kada je reč o ratarskoj proizvodnji, trguje se sa strateškom robom poput žitarica i uljarica koje već podležu određenim standardima. Planovi za naredni period je primena platforme i u stočarstvu i voćarstvu, mada se može primeniti i u drugim proizvodnim granama.

Širok spektar mogućnosti

Foto-ilustracija: Unsplash (Guillaume de Germain)

Ova tehnologija ima značajne mogućnosti u svim granama privrede. Uskoro će i sva dokumenta biti zasnovana na blokčejnu, odnosno, biti upisani u njega. Kada je reč o poljoprivredi, podaci iz katastra uskoro će biti upisani u blokčejn.

„‘Agromeks’ je, u stvari, sistem upravljanja elektronskom dokumentacijom. I mi svaki elektronski potpis koji je kreirani dokument, upišemo u blokčejn. Samim tim, taj podatak je za sva vremena, uvek je isti i nemoguće ga je promeniti. Blokčejn je sistem decentralizovanih kompjutera iz više zemalja i sveta, koji jedino mogu da upišu isti podatak, ako se svi slože. Nemoguće ih je nekako zloupotrebiti“, objašnjava Mirković.

Ove inovacije su projekti na kojima se radi, a čiji je cilj da omoguće sigurnost i bezbednost podataka, jer su u pitanju informacije koje po svojoj prirodi zahtevaju dodatnu bezbednost.

Podršku je navedenom projektu pružila Privredna komora Vojvodine.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti