Kikinda dobija solarnu elektranu

Foto-ilustracija: Unsplash (borishamer)

Severni deo naše zemlje postaće bogatiji za još jednu solarnu elektranu. Kompanija MT-KOMEX nastavlja sa gradnjom održive budućnosti i proizvodnjom zelenih kilovata, dok njen tim inženjera – koji stoji iza brojnih uspešnih projekata i ukupne instalisane snage više od 100 MW – čeka još jedna realizacija solarnog parka.

Nakon dva uspešna projekta koja se realizuju u Vojvodini sledi treći, tačnije izgradnja solarne elektrane u administrativnom centru Severnobanatskog okruga. Naime, novi projekat MT-KOMEX-a lociran je u Kikindi.

Prema projektu solarna elektrana B2 Sunspot, za koju je dobijena tržišna premija za solarne elektrane na prvim aukcijama održanim u Srbiji, biće snage od 7 MW AC, dok će instalisana snaga biti 7,8 MWp, čime će se pozicionirati kao značajan akter u oblasti zelene energije.

Prostor na kom će biti smeštena elektrana zauzima površinu od 8.500 kvadratnih metara, a izabran je zbog svog prethodnog statusa bivše deponije. To znači da će ovaj potez ne samo transformisati neiskorišćeni prostor u produktivnu površinu već će doći i do ekološke revitalizacije jedne parcele.

Kada se bivša deponija transformiše u zemljište prepuno solarnih panela, ekološki uticaj postaje sasvim suprotan od prethodnog. Najedanput od deponije nastaje elektrana i ona proizvodi električnu energiju koja će se plasirati u distributivni sistem. Nekada neprivlačno, zagađeno i zanemareno područje postaje produktivno, a investitori ne moraju da zauzimaju netaknute prirodne površine ili poljoprivredna i plodna zemljišta kako bi gradili objekte i konstrukcije.

Još jedna dobra strana jeste što upuštanje u projekte ovog tipa podrazumeva da obično već postoji potrebna infrastruktura, poput električne mreže i puteva u okolini nekadašnjih deponija. Stoga sve zajedno postaje primer pravog održivog razvoja.

U FOKUSU:

Kada je reč o panelima, elektrana će koristiti bifacijalne solarne panele renomiranog proizvođača Canadian Solar. Njihova pojedinačna snaga biće 660 Wp. Pomenuti bifacijalni solarni paneli omogućavaju dvostruku apsorpciju sunčeve svetlosti sa obe strane panela, što dovodi do veće proizvodnje električne energije, i to na efikasniji način. Njihova efikasnost, u zavisnosti od toga koliko su uslovi idealni, može biti od 10 odsto pa čak i preko 20 odsto viša od monofacijalnih panela.

Ključnu ulogu u konverziji solarne energije u električnu energiju tradicionalno igraju Fronius International invertori, konkretno za ovaj projekat izabran je model Tauro Eco 100- 3-P. Ukupan broj invertora biće 70, što će obezbediti kvalitetnu i sigurnu transformaciju energije iz jednog oblika u drugi.

Foto: Aleksandar Rajić

Na lokaciji projekta biće postavljeno sedam suvih energetskih transformatora, svaki sa kapacitetom od 1.000 kVA, što će dodatno unaprediti efikasnost i pouzdanost sistema.

Naravno, pored invertora i samih solarnih panela, oprema dolazi i od turskog proizvođača Kirac Metal, koji će obezbediti konstrukcije, dugotrajne i otporne na različite vremenske uslove, što se prethodne godine pokazalo kao i više nego značajno pitanje, s obzirom na to da je Vojvodina u izuzetnim razmerama osetila posledice superćelijskih oluja.

Karakteristike koje smo naveli doprineće ostvarivanju procenjene godišnje proizvodnje od 11.000 MWh, čime će se solarna elektrana B2 Sunspot u Kikindi pozicionirati kao značajan igrač u sektoru obnovljivih izvora energije, samim tim doprineće smanjenju emisije ugljen-dioksida.

Kompanija MT-KOMEX još jednom će imati priliku da pokaže svoju kompetentnost i profesionalnost, a nadasve i iskustvo na ovom polju, gde nakon stotinu hiljada postavljenih panela širom Srbije efikasno rešava sve izazove na terenu.

Priredila: Milica Vučković

Tekst je objavljen u Magazinu Energetskog portala Održiva arhitektura i finansiranje zelene gradnje

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti