MT-KOMEX BH – Regionalni akter za solarnu energiju

Foto: EP

Nakon stotinu hiljada postavljenih solarnih panela u Srbiji kompaniji MT-KOMEX potpuno je prirodno bilo da sledeći korak bude širenje poslovanja u regionu. Sa značajnim iskustvom u izgradnji solarnih elektrana – preko 200 njih, i instalisanom snagom od preko 100 megavata, ojačala je svoju prisutnost otvaranjem kompanije MT-KOMEX BH u Bosni i Hercegovini.

Kompleksne zakonske regulative i procedura za izgradnju, koje se razlikuju u različitim administrativnim delovima BiH, uključujući Federaciju BiH i Republiku Srpsku, veliki su izazov za sve koji žele da grade solarne elektrane. Radoslav Marić, direktor MT‑KOMEX BH d.o.o, ovo ističe kao ključni izazov i dodaje da je neophodna harmonizacija zakona i praksi u skladu sa regionalnim trendovima, navodeći primere Republike Srbije i Hrvatske koje su usvojile zakone o korišćenju obnovljivih izvora energije.

– Što se tiče samog poslovanja opredelili smo se za rad po principu ’ključ u ruke’, to u Bosni i Hercegovini predstavlja značajnu podršku potencijalnim investitorima, a upravo po tom principu posluje MT-KOMEX BH – ističe Marić.

Od izrade projekta za elektranu, ishodovanje dozvola, dopremanja potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do lokacije, potom montaže i instaliranja panela renomiranih proizvođača, postavljanja invertora i ostale potrebne infrastrukture, i na kraju provere spremnosti za puštanje u rad – sve su to faze koje su sadržane u frazi ’ključ u ruke’ i koje su stoga odgovornost celokupnog tima.

U FOKUSU:

Projekat kojim će se kompanija predstaviti i pokazati kako ovo na delu funkcioniše jeste debitantski projekat u BiH – Fotonaponska elektrana (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu.

U ovom slučaju će investitor, Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. – Sarajevo, dobiti potpuno funkcionalno postrojenje pozicionirano na oko 900 metara nadmorske visine, na površini od oko 8.200 m2 (0,82 hektara), za koje se očekuje da će godišnje proizvoditi oko 1.411 MWh energije.

Foto: EP

Zemlje u regionu imaju značajan potencijal kada je reč o energiji sunca, ali je ipak skroman procenat električne energije koja dolazi iz ovog izvora, još uvek. Slično kao u Srbiji, hidroelektrane poboljšavaju energetsku sliku kada je u pitanju električna energija koja stiže iz čistih izvora u BiH, ali su ipak termoelektrane još uvek glavni proizvođači struje. Međutim, prema nekim procenama, zemlja ima između 1.500 i 2.200 sunčanih sati godišnje, što je dobar podstrek da se radi na unapređivanju solarne energije. Bosna i Hercegovina na jugu zemlje dostiže i preko 2.300 sati godišnjeg proseka, dok jedini grad ove zemlje sa izlazom na Jadransko more, Neum, ima u proseku 2.600 sunčanih sati po godini, govore nam podaci.

Zemlje u regionu, dakle i BiH i Srbija, imaju veći broj časova sunčevog zračenja nego mnoge druge evropske zemlje, a najbolji uslovi su u jugoistočnom delu naše zemlje, pa tako i južnim delovima susedne nam zemlje. Takođe, postoje velike površine koje nisu iskorišćene, a koje bi se mogle efikasno iskoristiti za postavljanje solarnih panela, a u to su uključeni i planinski i brdoviti delovi po kojima je Bosna i Hercegovina prepoznatljiva.

MT-KOMEX BH trenutno radi na razvoju velikih ideja i projekata, koji će dalje afirmisati kompaniju kao lidera u oblasti obnovljivih izvora energije, ali ovoga puta i u regionu, doprinoseći tranziciji ka održivoj i ekološki odgovornoj budućnosti energetskog sektora.

Priredila: Milica Vučković

Tekst je objavljen u Magazinu Energetskog portala ODGOVORNO POSLOVANJE

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti