Kriza održivog razvoja – koliki je finansijski jaz u dostizanju SDG?

Foto-ilustracija: Freepik (atlascompany)

Ostvarenje Ciljeva održivog razvoja (SDG) put je prema kome teži čitava planeta. Međutim, najnoviji izveštaj Ujedinjenih nacija ukazuje na to da se zemlje ne kreću dovoljno dobro prema Agendi 2030 za održivi razvoj. Preciznije, za oko polovinu od 140 SDG za koje postoji dovoljno podataka odstupa se od planirane putanje.

Izveštaj o finansiranju održivog razvoja 2024 (eng Financing for Sustainable Development Report 2024), pokazuje upravo da se svet suočava sa krizom održivog razvoja. Kao jedan od ključnih razloga za ovu krizu, navode se finansijski nedostaci koji su već veliki, a dodatno će rasti. Procene različitih međunarodnih organizacija i drugih ukazuju na to da je potrebno oko 4,2 milijarde dolara dodatno godišnje kako bi se zatvorio jaz u finansiranju. Primera radi, trenutne procene su da će gotovo 600 miliona ljudi i dalje živeti u esktremnom siromaštvu do 2030. godine.

Prema rečima Li Junhua, podsekretara UN za ekonomska i socijalna pitanja, potrebni su resursi, a novac je tu.

,,Milijarde dolara se godišnje izgube zbog izbegavanja poreza i utaje, a subvencije za fosilna goriva su u milijardama. Globalno, novca ne nedostaje, već nedostaje volje i posvećenosti’’, reči su Li Junhua koje se navode u saopštenju Ujedinjenih nacija.

Pročitajte još:

U saopštenju se dalje navodi da su procene da će u najmanje razvijenim zemljama servisiranje duga iznositi 40 milijardi dolara godišnje između 2023. i 2025. godine, što je više od 50 odsto u odnosu na 26 milijardi dolara 2022. godine.

Rastu duga u ugroženim zemljama više od polovine doprinose jače i češće katastrofe koje su povezane sa klimom. Oko 40 odsto svetske populacije živi u onim zemljama u kojima vlade više troše na otplatu kamata nego na obrazovanje ili zdravstvo.

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Samit za budućnost UN (eng UN Summit od the Future), koji će biti održan u septembru ove godine, predstavlja ključnu priliku da se promeni trenutna situacija, kada je reč o ostvarenju SDG.

Kao kritičan trenutak, ali i jedinstvena prilika za reformu finansiranja na svim nivoima kako bi se smanjio jaz između aspiracija i finansiranja, postavlja se Četvrta međunarodna konferencija o finansiranju razvoja (eng Fourth International Conference on Financig for Development – FfD4), koji će se održati 2025. godine u Španiji.

Ovaj događaj biće jedinstvena prilika za zatvaranje velikog jaza u finansiranju i investicijama i poboljšanju efikasnosti trošenja. FfD 4 može da bude od pomoći i za obnovu poverenja u globalno partnerstvo i multilateralizam. Pored toga, može da pomogne u formulisanju novih razvojnih putanja kako bi se ostvarili ciljevi održivog razvoja i osiguralo da niko ne bude zanemaren.

Četvrta međunarodna konferencija o finansiranju razvoja okupiće predstavnike država članica UN, međunarodnih organizacija, privatnog sektora, civilnog društva i drugih relevantnih aktera. Kako se navodi, cilj konferencije je da se identifikuju ključni izazovi u oblasti finansiranja razvoja i da se dogovore strategije i akcioni planovi za jačanje finansijske podrške ostvarivanju ciljeva održivog razvoja, posebno onih utvrđenih u Agendi 2030 za održivi razvoj i ciljevima održivog razvoja.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti