Italija razmatra zabranu izgradnje solarnih elektrana na obradivom zemljištu

Foto-ilustracija: Unsplash (Raphael Cruz
)

U nameri da unapredi poljoprivrednu proizvodnju, Ministarsvo za poljoprivredu, prehrambeni suverenitet i šume Republike Italije predložilo je nacrt uredbe o poljoprivredi koja, između ostalog, podrazumeva zabranu postavljanja fotonaponskih instalacija na poljoprivrednom zemljištu.

Kako prenose italijanski mediji, nacrt uredbe uskoro će biti predmet razmatranja u Savetu ministara, a još uvek nije poznato da li će ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida odlučiti da potvrdi zabranu uprkos kritikama udruženja.

Italijansko udruženje Italia Solare uputilo je oštre kritike Ministarstvu napominjući da je solarna energija od suštinskog značaja za postizanje energetske nezavisnosti i bezbednosti zemlje po niskim troškovima.

Ministarstvo je uključilo zabranu izgradnje solarnih elektrana na obradivim površinam u mere podrške poljoprivredi zbog potencijalnih negativnih uticaja fotonaponskih instalacija na poljoprivredu i pejzaž, ali iz Italia Solare objašnjavaju da bi bilo dovoljno jasno identifikovati oblasti u kojima se solarni paneli mogu postavljati tako da ne štete poljoprivredi i prirodi.

Kako dodaju iz ovog udruženja, svega jedan odsto nezauzetog poljoprivrednog zemljišta mogao bi Italiji da obezbedi 25 GW solarne energije do 2030. godine, dok se preostalih 25 GW može instalirati na krovove. Time bi zemlja ispunila svoj cilj od 50 GW solarne energije do 2030. godine.

Pročitajte još:

Treba li graditi solarne elektrane na obradivim površinama

I dok se zagovornici solarne energije mahom zalažu za postavljanje solarnih panela na obradivim površinama u cilju dekarbonizacije energetskog sektora i poljoprovrede, ima i onih koji se oštro protive.

Nevladina organizacija Građani za odgovornu solarnu energiju (Citizens for Responsible Solar) iz Sjedinjenih Država upozorava da izgradnja solarnih elektrana na obradivim površinama može imati niz posledica kao što su trajno narušavanje kvaliteta zemljišta, uzurpiranje plodnog tla koje se može koristiti za uzgajanje hrane narednih 30-40 godina, potencijalno zagađenje voda i uticaj na divlje vrste.

Jedno od mogućih rešenja su agrosolarni projekti koji spajaju proizvodnju hrane i solarnu energiju, a njihova popularnost u svetu i regionu raste iz godine u godinu.

Italija već ima nekoliko agrosolarnih postrojenja, a najveće se nalazi na Siciliji  i prostire se na 155 hektara.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti