Instalirani solarni paneli na dve beogradske škole

Foto-ilustracija: Unsplash (Bill Mead)

Na krovovima dva javna objekta, Škole za dizajn tekstila i OŠ ,,Branko Radičević“ na Novom Beogradu, postavljene su male solarne fotonaponskih elektrane.

I jedna i druga elektrana završene su i puštene u probni rad, prema izveštaju Sekretarijata za energetiku.

U toku probnog rada, elektrane će biti testirane i povezane s daljinskim upravljanjem kako bi se osigurao pravilan rad pod različitim opterećenjima.

Fotonaponska elektrana u OŠ ,,Branko Radičević“ sada ima instalisanu snagu od 130 kW, dok je Škola za dizajn tekstila dobila elektranu snage 90 kW, navodi se na sajtu Grada Beograda.

Pročitajte još:

Očekuje se da će ove škole smanjiti potrošnju električne energije za oko 70 odsto u poređenju sa dosadašnjim preuzimanjem iz elektroenergetskog sistema Srbije. Elektrane su dizajnirane tako da škole mogu odmah koristiti proizvedenu električnu energiju, a ako dođe do viška, mogu ga isporučiti elektroenergetskom sistemu Srbije.

Solarna fotonaponska elektrana pretvara sunčevu energiju direktno u električnu energiju koristeći fotonaponske ćelije, što nakon instalicije umanjuje račune pomenutim javnim objektima i obezbeđuje energetsku stabilnost na duge staze.

Ovaj projekat je značajan i zbog promovisanja održive energije, omogućava školama značajne uštede i širi i među učenicima ekološku svest.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti