Gde je Nemačka godinu dana od napuštanja nuklearne energije

Foto-ilustracija: Pixabay

Prošle godine u aprilu, Nemačka je napustila korišćenje nuklearne energije nakon što je zatvorila poslednje tri nuklearne elektrane.

Povodom godišnjice napuštanja ovog izvora energije, Fraunhofer institut za solarne energetske sisteme ISE (eng Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE), sproveo je analizu o trenutnom stanju energetskog sektora ove zemlje.

U periodu od aprila 2022. godine do aprila 2023, nuklearne elektrane u Nemačkoj proizvele su 29,5 TWh (teravat-sat) električne energije, čime su u ukupnoj neto javnoj proizvodnji učestvovale sa 6,3 odsto.

Godinu dana od ukidanja ovog izvora, beleži se momenat da je on zamenjen obnovljivim izvorima energije koja je u porastu. Naime, od trenutka ukidanja do aprila ove godine, proizvedeno je oko 270 TWh obnovljive energije, što je za 33 TWh više u odnosu na isti period prošle godine. Kada je reč o fosilnim gorivima kao što su ugalj, prirodni gas i nafta, za isti period proizvedeno je oko 154,4 TWh električne energije, što predstavlja značajno smanjenje u odnosu na godine ranije.

Pročitajte još:

Kako se navodi u analizi Instituta, na to su uticale visoke cene prirodnog gasa i čvrstog uglja, kao i visoki troškovi za CO2 sertifikate.

Kao još jedan od razloga za smanjenje korišćenja fosilnih goriva navodi se i uvoz električne energije. Međutim treba istaći da do ovoga nije došlo zato što Nemačka nije mogla da proizvede dovoljne količine električne energije, već zbog povoljnijih cena na stranim tržištima tokom leta 2023. godine. Preciznije, navodi se da su tokom letnjeg perioda obnovljive elektrane u Danskoj, Norveškoj i Švedskoj generisale jeftiniju električnu energiju, koja je nemačke termoelektrane na ugalj učinila nekonkurentnim po tom pitanju.

Na kraju, potrebno je da se kaže da je došlo i do pada opterećenja mreže, za 2,1 odsto. Do toga je došlo zahvaljujući uštedi električne energije u industrijskom i privatnom sektoru, pada proizvodnje, kao i zbog povećanje sopstvene potrošnje električne energije iz solarnih sistema.

Zaključak analize koju je sproveo Institut, jeste da je prva godina bez nuklearne energije pokazala da ona u Nemačkoj može da bude dobro kompenzovana.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti