Beograd uputio poziv građanima da prate kvalitet vazduha preko aplikacije

Foto: Promo/Grad Beograd

Monitoring kvaliteta vazduha se u Beogradu vrši u okviru lokalne mreže kojom na osnovu ugovora sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine upravlja Gradski zavod za javno zdravlje na 35 mernih mesta, izjavila je sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević.

Ona je istakla da lokalna mreža monitoringa obuhvata teritoriju svih 17 gradskih opština.

„S obzirom na to da počinje period godine u kojem dolazi do porasta određenih parametara zagađenja vazduha, pozivamo građane da prate podatke o stanju kvaliteta vazduha u Beogradu putem aplikacije koja je dostupna na sajtu Grada. Objavljeni podaci su rezultat analiza koje vrše stručna lica iz oblasti medicine i drugih odgovarajućih prirodnih nauka, dobijeni akreditovanim metodama, pa tako i jedini relevantni kada je Beograd u pitanju“, rekla je Ivana Vilotijević.

Prema njenim rečima, ova aplikacija pruža informaciju na osnovu podataka dobijenih sa automatskih mernih stanica u realnom vremenu i na svakih sat vremena izračunava se indeks kvaliteta vazduha.

„Indeks kvaliteta vazduha se izračunava na osnovu kriterijuma obuhvaćenim „Comon Air Quality Index”, koji je razvijen u okviru projekta Evropske unije i koji se koristi u više od 80 gradova EU. Ono što je posebno značajno za građane jeste to da ova aplikacija daje i preporuku doktora i stručnih lica iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd o ponašanju u slučajevima povećanja zagađenosti vazduha“, dodala je Ivana Vilotijević.

Foto-ilustracija: Pixabay

Kako prenosi RTS, život na području sa zagađenim vazduhom povećava šansu od umiranja od koronavirusa, utvrdilo je novo istraživanje stručnjaka sa Harvarda.

Dugotrajno izlaganje štetnim česticama iz vazduha slabi pluća, a koronavirus ih napada, pa zdravstveni stručnjaci već neko vreme pokušavaju da utvrde vezu između zagađenosti vazduha i novog soja koronavirusa.

Frančeska Dominiči sa Univerziteta Harvard i njene kolege su otkrili da svaki dodatni mikrogram sićušnih čestica PM2,5 po kubnom metru vazduha na duži rok povećava smrtnost od koronavirusa za 11 odsto.

Time je zagađenje vazduha svrstano sa najozbiljnijim faktorima rizika, poput pušenja.

Izvor: Grad Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti