Na Svetski dan čistog vazduha Beograd najzagađeniji na svetu

Foto-ilustracija: Pixabay

Širom sveta juče je obeležen Svetski dan čistog vazduha, a Srbija, posebno Beograd i Niš, gotovo su celi dan bili u crvenoj zoni kada je kvalitet vazduha u pitanju.

Zabrinjavaju podaci sa sajta “Air Visual” po kojima je Beograd veoma često među najzagađenijim gradovima na svetu.

Ništa nije bolje ni u drugim državama – prema ranijim podacima Svetske zdravstvene organizacije preko 90 odsto populacije udiše zagađeni vazduh.

U Srbiji godišnje umre oko 6.000 ljudi zbog komplikacija izazvanih zagađenjem vazduha, pokazuju podaci SZO, koji su objavljeni na sajtu Ministarstva za zaštitu životne sredine. 

Nepisano je pravilo da sa početkom grejne sezone vazduh postaje sve zagađeniji i to se i navodi kao glavni uzrok za njegov kontinuiran loš kvalitet. Međutim, kako je poslednih nekoliko dana dnevna temperatura prelazila 15 stepeni, pa samim tim ni toplane nisu radile, postavlja se pitanje koliko one zapravo utiču na kvalitet vazduha.

Činjenica je da mnoga domaćinstva i dalje koriste peći na drva i ugalj koja su najveći izvori zagađenja vazduha.

Korišćenjem obnovljivih i manje štetnih izvora energije, zamenom kotlarnica na ugalj i lož-ulje, ali i pošumljavanjem i čuvanjem prirode, učinićemo mnogo za našu planetu, i dobiti čist vazduh – kako za nas tako i za generacije koje tek dolaze.

Na Energetskom portalu u svakom trenutku možete proveriti kakvog je kvaliteta vazduh u Srbiji.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti