Bivši direktor “Rudinga” papreno kažnjen zbog nelegalne eksploatacije

Foto-ilustracija: Unsplash (Jonny Caspari)

Bivši direktor preduzeća “Ruding” iz Ugljevika Ljubo Lazić mora da plati 130.000 konvertibilnih maraka (oko 66.500 eura) odštete Vladi Republike Srpske zbog nezakonite eksploatacije krečnjaka, pise Capital.ba.

Lazić je na čelu ovog preduzeća bio u prvim godinama nakon privatizacije 2001. godine, kada je bez odobrenja i saglasnosti tadašnjeg Ministarstva za privredu, energetiku i razvoj Republike Srpske eksploatisao ovu mineralnu sirovinu.

Zbog toga je presudom Osnovnog suda iz oktobra 2010. godine proglašen krivim i osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 4.500 konvertibilnih maraka (oko 2.300 evra), jer je navedenom preduzeću pribavio imovinsku korist u iznosu od 131.244,47 konvertibilnih maraka ( oko 67.100 evra).

Međutim, presudom nisu bili zadovoljni u ministarstvu, pa su od Vrhovnog suda RS tražili da im Lazić isplati 131.244,47 konvertibilnih maraka koliko je njegovo preduzeće steklo mimo zakona, što je sud i uvažio. 

Lazić, koji danas radi u “Rudniku i termoelektrani Ugljevik” uložio je žalbu, ali ga je Ustavni sud u BiH odbio. 

Naime, on je smatrao da za štetu treba da odgovara preduzeće, a ne on kao zaposleni zbog čega bi sudovi, smatra, trebalo u potpunosti odbiti tužbeni zahtev. 

Međutim, prema oceni Ustavnog suda, Lazić je sve uradio sa umišljajem, svesno i sa namerom, zbog čega on mora da snosi tu štetu. 

“Vrhovni sud je dao jasne i precizne razloge za zaključak da je apelant, kao lice koje je namerno prouzrokovalo predmetnu štetu u smislu Zakona o obligacionim odnosima dužan da tu štetu i nadoknadi”, navodi se u presudi Ustavnog suda BiH. 

Lazić za portal Capital.ba kaže da se ne miri sa ovom presudom, te da će se najverovatnije žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. 

“Ta sredstva su ostala u preduzeću, nisam ih ja uzeo sebi zbog čega ne planiram da to platim. Ako treba iću i u Strazbur da bi dokazao da sam u pravu”, poručio je on. 

Podsećamo, preduzeće “Ruding” posluje u sklopu Elektroprivrede Republike Srpske, koja ga je kupila za 12 miliona maraka. 

Osnovano je 1979. godine pod imenom “Gramat” i sve do privatizacije je poslovalo u sklopu Rudnika uglja “Ugljevik”, da bi 2001. godine bilo privatizovano. 

Do momenta privatizacije firma se uglavnom bavila bušačko-minerskom delatnošću, geološkim istraživanjima, bušenjem u rudarstvu i građevinarstvu, a nakon privatizacije se počinje baviti proizvodnjom i preradom tehničko-građevinskog kamena i litotamnijskog krečnjaka – krede. 

“Ruding” u svom vlasništvu ima dva površinska kopa, i to površinski kop tehničko-građevinskog kamena – krečnjaka “Jablangrad” i površinski kop litotamnijskog krečnjaka – krede “Vučijak”.

Izvor: Capital.ba

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti