Da li će građani Zrenjanina dobiti čistu vodu do kraja godine?

Foto: Grad Zrenjanin

U Zrenjaninu je u toku sprovođenje aktivnosti na postrojenju za preradu vode za piće – Fabrici vode, o čemu su razgovarali Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina i Branislav Zec, direktor evropskog ogranka Metita i njegovi saradnici.

Prema rečima gradonačelnika, nakon gotovo dve godine od kako je potpisan ugovor sa kompanijom Metito i nešto više od godinu dana od kada su stečeni svi preduslovi da mogu da se izvode radovi na gradilištu, vide se velike promene na sistemu vodosnabdevanja na teritoriji grada Zrenjanina.

U ovom trenutku u toku je druga faza izgradnje, dogradnje i povezivanja dodatne opreme koja je neophodna kako bi se u krajnjem ishodu dobila čista pijača voda, a ta faza podrazumeva i nabavku novog DAF sistema, koji je u trenutno na carini, navodi se na sajtu Grada Zrenjanina.

Kako je dodao gradonačelnik, druga faza takođe podrazumeva i izgradnju jednog novog objekta gde će se instalirati multimedijalni filteri za prečišćavanje, a videli smo deo fabrike u kome već postoje i delovi koji se tiču reverzne osmoze, dakle za membrane. Imamo deo za koji se tiče donacije kompanije Metito, a u pitanju je poseban softver za smanjenje gubitaka u mreži.

Podsetio je i da je kompanija Metito izvršila detaljnu analizu i uložila sredstva za softver doniran JKP „Vodovod i kanalizacija’’ a kojim su ustanovljeni gubici u mreži između 35 i 37 odsto.

Pročitajte još:

,,To znači da nemamo taj luksuz da gubimo čistu vodu koju ćemo do kraja godine isporučiti korisnicima.  Moramo imati čistu vodu i što manje gubitke u mreži, a naš cilj jeste da u krajnjem ishodu imamo do 20 procenata gubitaka u mreži. Za sad ćemo imati pilot projekat kada su u pitanju gubici u mreži, sa sto besplatnih vodomera koje će donirati kompanija Metito od kojih će polovina moći da se učitava na daljinu’’, rekao je gradonačelnik dodajući da će na taj način moći da se sagledaju kako i na koji način mogu da se smanje gubici.

Foto-ilustracija: Pixabay

Prema njegovim rečima, u protekle dve godine zamenjeno je i skoro 20 kilometara vodovodnih cevi u najugroženijim i najstarijim delovima grada, što će dodatno unaprediti sistem vodosnabdevanja i omogućiti smanjenje gubitka u mreži.

,,Takođe, ono što je bitno da napomenemo jeste da je sada sistem softverskog upravljanja na našim izvorištima, na našim bunarima, jedan od najmodernijih u Srbiji’’, istakao je on, dodajući da su oni sada potpuno digitalizovani što omogućava stanje u realnom vremenu i pokazatelje kroz 17 merno-regulacionih uređaja, kada je reč o protoku, pritisku i eventualnim kvarovima.

Kako je naglasio, u ovoj godini će građanima Zrenjanina moći da se isporuči čista voda i da bude rešen višedecenijski problem.

Gradonačelnim je obišao i Tehnički sektor JKP „Vodovod i kanalizacija“ gde je upoznat sa novim specijalizovanim vozilom VOMA koje je nedavno nabavljeno, a koje će biti korišćeno za odgušivanje kanalizacione mreže, kao i dispečerski centar u kome je zahvaljujući automatizaciji omogućen kompletan monitoring rada bunara i pumpi na izvorištu.

Kako se navodi, sa tog mesta omogućeno je i praćenje rezultata merenja protoka i gubitaka vode u mreži sa 17 mernih mesta koja su izgrađena prošle godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti