Sprovedena akcija čišćenja priobalja „Neka reka Sava bude plava“

Foto: JVP „Srbijavode“

U susret Međunarodnom danu reke Save sprovedena je tradicionalna akcija čišćenja šetališta i priobalja pod sloganom „Neka reka Sava bude plava“, saopšteno je iz JVP „Srbijavode“.

Akcija je sprovedena na lokaciji od Čukaričkog rukavca, ispod mosta na Adi, do splava Rečne policije, a sakupljen je raznorazni otpad, koji je adekvatno razvrstan, odložen i recikliran.

U sklopu akcije, organizovane su edukativne i sportske radionice za najmlađe, gde su kroz bojenje, zajedno sa zaposlenima JVP „Srbijavode“, učili o bitnim pojmovima kao što su reke, poplave, zagađenje, otpad i recikliranje. Početak akcije čišćenja obeležen je simboličnim puštanjem helijumskih balona.

Svake godine nepropisno odlaganje smeća duž obala reke uništava i ugrožava biljni i životinjski svet, ali i narušava kvalitet života pored nje.

Pročitajte još:

„Ovo je odlična prilika da se još jednom skrene pažnja na izuzetan značaj reke Save, koja je važan ekološki resurs, a naša dužnost je da se prema obalama i toku Save odnosimo sa posebnom brigom, kako bi njen ekosistem ostao nenarušen“, izjavila ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Direktor JVP „Srbijavode“ Goran Puzović istakao je da je naš zadatak da brinemo o svim vodama u Srbiji, kako bi budućim generacijama ostavili čistije i uređenije reke.

„Ovo je jedna tradicionalna akcija koju sprovodimo udruženo sa javnim i gradskim preduzećima i velikim brojem volontera, a naš osnovni zadatak je da nam sve reke budu plave. Potrebno je od najmlađih uzrasta da šaljemo apel da bacamo smeće na za to predviđena mesta, kroz konstantnu edukaciju i podizanje svesti“, rekao je Puzović.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti