Srbija je potrošila sve prirodne resurse za ovu godinu

Foto-ilustracija: Unsplash (joshua-woroniecki)

Naša zemlja je juče, 23. maja, potrošila zalihe svojih prirodnih resursa za ovu godinu što znači da od danas “živimo na dug”.

To je procena istraživačke organizacije Global Footprint Network koja svake godine dostavlja računicu na osnovu koje sa što većom preciznošću nastoji da utvrdi kada će koja zemlja potrošiti svoje prirodne resurse.

Dan kada jedna zemlja iscrpi prirodne resurse računa se tako što se broj dana u godini (366 za 2024. godinu) pomnoži razlikom globalnog hektara po glavi stanovnika i biokapaciteta te zemlje.

Biokapacitet predstavlja sposobnost ekosistema da proizvode resurse koje koristimo i apsorbuje otpadne materijale koje ljudi proizvode, dok globalni hektar definiše produktivnost jedne zemlje po glavi stanovnika.

Pročitajte još:

Srbija je prošle godine u ekološki dug ušla 8. jula, a ove godine je taj dan došao znatno ranije, stoji u saopštenju WWF Adrie.

„U najvažnijem činocu ove formule – čoveku, leži objašnjenje naglog skoka unazad u Srbiji po pitanju ekološkog duga“, objašnjava Dunja Macoko Drvar, direktorka programa zaštite prirode u WWF Adriji.

Prema njenim rečima, na osnovu broja stanovnika jedne države određuje se globalni hektar po glavi stanovnika i što je manje stanovnika jedne zemlje, to je ekološki dug veći.

“Budući da je 2022. godine u Srbiji realizovan popis stanovnika, očigledno je pokazao da je njihov broj manji u odnosu na ranije periode, pa se tako u dug ušlo ranije. Naravno, to ne znači da treba bezbrižno da prihvatimo ovo pomeranje unazad. Naprotiv, sada više nego ranije treba da se zauzmemo da sačuvamo ono što nam je priroda dala“, rekla je Macoko Drvar.

Kada je reč o zemljama u regionu, Slovenija je svoje resurse potrošila 25. aprila, Bosna i Hercegovina 9. maja, Hrvatska će ovaj dan dočekati 28. maja, a Crna Gora 30. maja. Prvi na ovogodišnjoj listi zemalja koje ulaze u ekološki dug našao se Katar koji je resurse potrošio 11. februara, dok je poslednji na listi Kirgistan koji će ovaj dan dočekati 30. decembra.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti