Evropska unija se priprema za predstojeću sezonu požara

Foto-ilustracija: Pixabay

U Evropskoj uniji je 2023. godine izgorelo pola miliona hektara šuma što je površina oko dva puta veća od Luksemburga, navodi se u izveštaju o šumskim požarima u Evropi, Bliskom istoku i severnoj Africi 2023. godine koji je objavila Evropska komisija.

Zbog toga je Evropska unija ove nedelje preduzela proaktivne mere u cilju bolje zaštite zajednica i životne sredine, pa je okupila 556 vatrogasaca iz 12 zemalja koji će ovog leta biti strateški raspoređeni na ključnim lokacijama u Evropi, kao što su Francuska, Grčka, Portugal i Španija.

Evropska komisija je na svom sajtu saopštila da će oni biti spremni da podrže lokalne vatrogasne brigade kada razmere šumskih požara prevaziću sposobnosti reagovanja jedne zemlje. Pored toga, za ovo leto će postojati posebna rescEU flota protivpožarnih letelica, koja se sastoji od 28 aviona i četiri helikoptera stacioniranih u 10 država članica.

Takođe je izdvojeno 600 miliona evra iz fondova EU za nabavku dodatnih aviona za gašenje požara, a sredstva će ići i za kupovinu 12 novih vatrogasnih jedinica.

Pročitajte još:

Veliki broj požara u 2024. godini

Kako navodi Evropska komisija u saopštenju, 2024. godine je već bilo skoro duplo više požara od prosečnog broja za ovo doba godine, ali bez većih posledica u pogledu izgorelih površina.

Suše i visoke temperature koje mogu pogodovati paljenju i širenju šumskih požara ponovo su zabeležene u mnogim delovima sveta u prvom kvartalu ove godine. Služba za klimatske promene Kopernikus izvestila je da je februar 2024. godine bio najtopliji do sada i deveti uzastopni najtopliji mesec.

U Evropi su šumski požari zabeleženi u mnogim oblastima, posebno u planinskim vencima širom severnih oblasti Pirinejskog poluostrva.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti