U Gornjem Milanovcu predstavljen projekat uređenja korita reke Despotovice

Foto: Wikipedia (Михаило Јовановић)

Kako bi se sprečilo eventualno izlivanje reke Despotovice i plavljenje zbog bujičnih potoka sa Rudnika, potrebno je ulaganje u uređenje njenog korita.

Prema rečima dr Aleksandra Martinovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, potrebno je uložiti 720 miliona dinara, a imajući u vidu značaj ovog projekta, biće uloženi napori da sredstva budu obezbeđena ove godine.

Ukoliko se to ostvari, projekat bi kroz faze trebalo da bude završen do 2026. godine.

Ministar je rekao da Gornji Milanovac spada u red opština koje najviše ulažu u poljoprivredu kroz pomoć stočarima, povrtarima i voćarima za kulture koje se gaje na području Moravičkog upravnog okruga.

„Svesni smo da je poljoprivrednicima potrebna pomoć države, samim tim što smo uveliko na evropskom tržištu, a tržišna utakmica je nemilosrdna. Bez adekvatne državne pomoći putem različitih vrsta podsticaja i premija, ali i bez pomoći lokalnih samouprava, situacija na tržištu bila bi mnogo teža’’, istakao je ministar Martinović.

Pročitajte još:

Osvrnuvši se na to da se na području ove opštine gaji izuzetno kvalitetan krompir, te da se u Gornjem Milanovcu veliki broj gazdinstava bavi stočarstvom, Martinović je rekao da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede mora blisko da sarađuje sa lokalnim samoupravama na tome da se spreči smanjivanje stočnog fonda, kao i da je neophodno uložiti posebne napore, kroz zajedničke aktivnosti državnog i lokalnog nivoa, da se pomenuti fond poveća.

Kako je podsetio, ove godine je izdvojeno više od 62 milijarde dinara za mere direktnih davanja poljoprivrednicima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti