Na Guduričkom vrhu u planu izgradnja vidikovca u cilju nadgledanja šuma i zaštite od požara

Foto Ilustracija: Pixabay

Na Guduričkom vrhu, u cilju razvoja turizma, nadgledanja šuma i zaštite od požara, planira se izgradnja novog atraktivnijeg, savremenijeg i bezbednijeg vidikovca. Potreba za ovakvim projektom ogleda se u tome da Vršačke planine obiluju visokim rastinjem i gustom šumom, zbog čega je onemogućen pogled na ravnicu i panoramu.

Plan izgradnje pokrenuli su Grad Vršac u saradnji sa Ministarstvom turizma i omladine, a za radove je izdvojeno ukupno 6.636.720,00 dinara sa PDV-om.

Tender za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju je sproveden, a obezbeđene su i sve potrebne saglasnosti.

Kako se navodi na sajtu Grada Vršac, vidikovac će biti lociran na katastarskoj parceli 1541 KO Veliko Središte, na Vršačkim planinama i režimu zaštite II stepena, što predstavlja zaštićeno područje od velikog značaja, na nadmorskoj visini od 641 m, na najvišem vrhu Vojvodine, u neposrednoj blizini starog vidikovca. Ukupna površina objekta iznosi 2.268.838 kvadratnih metara, a takođe je u planu i izgradnja tri nova odmorišta na putu do vidikovca, kako bi posetioci mogli da se osveže i odmore.

Cilj je da vidikovac bude u tradicionalnom stilu, u skladu sa potrebama i uslovima ekoturizma. Plan je da se platforma isprojektuje tako da se omogući nesmetan pogled na panoramu ravnice, a iznad će biti postavljen krov od čelične konstrukcije u kombinaciji sa drvenim oblogama.

Pročitajte još:

Od podnožja brda do Guduričkog vrha vodi vijuga staza kroz gustu šumu, koja je omiljena među planinarima i rekreativcima koji žele da ovekoveče osvajanje najvišeg vrha, ali i pogled na Južni Banat.

Kako podsećaju, sa Guduričkog vrha trenutno je mala vidljivost, jer je jaka košava 2019. godine srušila vidikovac koji se tu nalazio i koji iz bezbednosnih razloga nije bio u upotrebi i par godina ranije.

,,Izgradnja novog vidikovca je izuzetno važna za razvoj turizma, jer gosti koji dolaze moći će da uživaju u prelepom pogledu na panoramu Grada, ali i čitavog regiona, jer se pogled prostire 50 kilometara prema Rumuniji, a sa druge strane prema Beogradu, gde se impresivan pogled proteže ka Avali’’, navodi se na sajtu Grada.

Projekat je planiran tako da se uklopi i zadovolji okolinu, da bude od prirodnih, savremenih materijala koji će vidikovcu dati duži rok trajanja, ali i da odoli svim vremenskim nepogodama, zbog jakih udara vetra i kiše.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti