Planovi za brze pruge i električne punjače širom Srbije

Foto-ilustracija: Pixabay

Serija infrastrukturnih projekata pokrenuta je s ciljem unapređenja saobraćajne mreže i ekonomskog razvoja. Tokom kongresa Udruženja špeditera Jugoistočne Evrope, najavljeno je ulaganje u postavljanje 320 elektropunjača duž auto-puteva, što odražava težnju ka adaptaciji na moderne zahteve kao što su električna vozila i kamioni na vodonik.

Razvoj pametnih auto-puteva, koji obuhvata transformaciju 1000 kilometara postojećih puteva, omogućava implementaciju naprednih tehnologija. Uz to, radi se na pripremi Zakona o infrastrukturi za alternativna goriva, koji bi trebao biti usvojen do kraja godine, što je u skladu sa obavezama prema Evropskoj uniji.

Pročitajte još:

Izgradnja brzih pruga predstavlja još jedan ključni element ovih planova, sa ciljem povezivanja glavnih regionalnih centara i olakšanja međunarodnog transporta.

U narednim godinama očekuje se izgradnja brze pruge od Beograda do Niša dužine od 230 kilometara, kao i produžetak do Skoplja i eventualno Atine, čime bi se stvorila obsežna mreža brzih pruga. Vremenom će biti izgrađena pruga od Budimpešte do Atine dužine 1.520 kilometara, navodi se na Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Takođe, u toku je rekonstrukcija regionalnih pruga koje su važne za unutrašnji transport, a planirano je i završetak značajne dužine novih auto-puteva i brzih saobraćajnica. Ove godine će biti završeno 108 kilometara pruge Novi Sad-Subotica, plus 76 kilometara brze pruge Novi Sad-Beograd, što je na istom pravcu koji će u potpunosti biti povezan sa Budimpeštom kada Mađari završe svoj deo puta. Ovi projekti, koji su deo šireg plana za modernizaciju i adaptaciju infrastrukture, predviđeni su za završetak u narednim godinama.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti