Potpisan protokol o nabavci devet kineskih elektromotornih vozova

Foto-ilustracija: Unsplash (Markus Winkler)

Protokol o razumevanju i saradnji o nabavci novih devet elektromotornih vozova za brzine od 120 kilometara na čas, danas su potpisali Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Liu Ćanking, predsednik Upravnog odbora kompanije „CRRC’’.

Prema rečima ministra, nabavka pomenutih vozova je u cilju osavremenjavanja voznog parka „Srbijavoza“ za potrebe saobraćaja na budućoj pruzi Zemun polje – Aerodrom „Nikola Tesla“ – Nacionalni stadion i povezivanja centra Beograda i okolnih naselja sa specijalizovanom izložbom EKSPO 2027.

Kako je objasnio, ovi vozovi će biti proizvedeni u fabrici kompanije „CRRC’’ (Changchun Railway Vehicles Co., Ltd) u Kini i biće prilagođeni svim standardima EU, a trebalo bi da budu isporučeni najkasnije do 31. decembra 2026. godine.

,,Resorno ministarstvo je prepoznalo da je CRRC jedna od vodećih svetskih kompanija u proizvodnji lokomotiva, kola, elektromotornih i dizelmotornih garnitura i drugih šinskih vozila kako za kinesko, tako i za druga tržišta, te je želelo da iskoristi to njihovo veliko iskustvo i u Srbiji’’, naveo je ministar.

Pročitajte još:

Ministar je istakao da je Srbija spremna da iskoristi njihovu veliku ekspertizu u sektoru saobraćaja i osigura adekvatan prenos znanja kao podršku lokalnom razvoju, uključujući unapređenje železničkog saobraćaja u Srbiji i prateće industrije.

U skladu sa tim, kako je rekao, u prethodnom periodu održan je niz sastanaka i realizovane su sve pripremne aktivnosti sa predstavnicima svih zainteresovanih strana u vezi sa potpisivanjem pomenutog protokola.

Ćanking je rekao da je ovaj potpisani dokument još jedna potvrda toga da Srbija i Kina aktivno sprovode inicijativu „Pojas i put“ i produbljuju pragmatičnu saradnju.

On je iskazao zahvalnost Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i kompaniji „Srbijavoz’’ na ukazanom poverenju, naglasivši da će vozovi te kompanije ispunjavati sve operativne zahteve iz ugovora i da će zadovoljiti potrebe izložbe EKSPO 2027 i služiti ljudima iz Srbije i celog sveta.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti