Dodeljena nagrada „Volonteri prirodi po meri’’

Foto: EP

Na Velikom ratnom ostrvu, kao predelu izuzetnih odlika, Mladi istraživači Srbije (MIS) simbolično su na Međunarodni dan biodiverziteta, organizovali događaj na kojem je u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu”, dodeljena nagrada „Volonteri prirodi po meri’’.

Dobitnik ovogodišnjeg priznanja za dugogodišnji i predan volonterski doprinos na polju zaštite prirode je volonter Zoran Savković iz Aleksandrovca. Njegov rad usmeren je ka Aleksandrovačkoj župi, planinama Kopaonik i Goč. U župskim selima, uspeo je da motiviše institucije i lokalnu zajednicu da preduzmu konkretne korake, kao što je uklanjanje divlje deponije u selu Grčak.

Zoran je pokrenuo inicijativu protiv ispuštanja opasnih materija u Trnavačku reku, vodio je akciju za zabranu rada postrojenja za proizvodnju asfalta u selu Novaci, borio se protiv izgradnje kamenoloma na lokalitetu Rađevice i inicirao revitalizaciju tog lokaliteta. Njegov volonterski rad i aktivnosti usmerene na zaštitu prirode i poboljšanje kvaliteta života ljudi prepoznati su u lokalnoj zajednici, a i šire. Zoran je uzor, vođa i pokretač promena u borbi za očuvanje prirode. Kroz svoj dosadašnji rad i posvećenost, uspeo je da motiviše i inspiriše ljude različitih generacija, naročito mlade, da se aktivno uključe i deluju na očuvanju prirode.

„Veoma sam počastvovan ovim priznanjem. Moja najveća satisfakcija jeste rad na terenu i mogućnost da svoja znanja prenesem dalje, posebno mlađim generacijama. Želim da svojim ličnim primerom i postignutim rezultatima pokrenem i druge da aktivno učestvuju i da im pomognem da prevaziđu prepreke kada je u pitanju očuvanje prirode. Nagrada mi je i podsticaj da još bolje radim, na širenju svesti o ekološkim pitanjima i značaju očuvanja prirode, naročito među decom”, rekao je Zoran Savković.

Pročitajte još:

Učesnicima događaja, obratila se i Tanja Petrović, izvršna direktorka Mladih istraživača Srbije, koja je na uvodu svog govora istakla da zaštita prirode nikada nije bila jednostavan i lak proces, a da je kroz decenije kasnije posto dodatno otežan, zato što su pritisci na prirodu sve veći.

„Dodatnu komplikaciju u sve to unosi činjenica da ne postoji, vrlo često, istinsko razumevanje svrhe zaštićenih područja’’, rekla je Petrović.

Kako je dodala, problemi su postali raznovrsniji, a upravljači se vrlo često susreću sa nedostatkom resursa da sprovode sve neophodne mere zaštite područja. To je momenat, kako navodi, gde na scenu nastupaju volonteri, odnosno zajednica ljudi, koja je raspoložena da svoja znanja, veštine i vreme pokloni za nešto što je opšte dobro.

Foto: EP

„Ova nagrada ima za cilj da promoviše značaj uključivanja volontera u aktivnosti zaštite prirode, da podstakne inicijative pojedinaca i organizovanih grupa, kao i da istakne vrednosti volonterskog rada. Nastojimo da stimulišemo građane da se uključe u očuvanje biodiverziteta i procese donošenja odluka, kao i da sarađuju sa upravljačima zaštićenih područja u želji da proširimo zajednicu onih sa kojima delimo viziju i strast ka očuvanju prirode”, izjavila je izvršna direktorka.

Na kraju događaja, učesnici su imali priliku da ih Luka Tubić, inženjer šumarstva koji je zaposlen u JKP „Zelenilo-Beograd’’ i nadležan za Predeo izuzetnih odlika „Veliko ratno ostrvo’’, sprovede kroz ovo područje i upozna sa njegovom istorijom i biodiverzitetom.

Projekat „Zajedno za životnu sredinu“ finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) a sprovodi Beogradska otvorena škola (BOŠ), radi unapređenja zaštite životne sredine i biodiverziteta u Srbiji. Ostali partneri na projektu su Mladi istraživači Srbije (MIS), udruženje  ENECA, Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN), međunarodna organizacija The Nature Conservancy (TNC) i  Američka privredna komora u Srbiji (AmCham).

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti