Strože mere za smanjenje emisija metana u EU

Foto-ilustracija: Pixabay

Metan predstavlja gas staklene bašte koji je i do 30 puta jači od ugljen-dioksida, kada je reč o zagađenju. Kako bi se ispunio cilj postavljen Pariskim sporazumom o ograničenju globalnog zagrevanja na 1,5oC i postigla klimatska neutralnost do 2050. godine, Evropska unija donela je nove mere.

Naime, Savet je danas usvojio uredbu o praćenju i smanjenju emisija metana, što je deo paketa Fit for 55. Uredbom se uvode novi zahtevi za merenje, izveštavanje i verifikaciju emisije ovog gasa u energetskom sektoru.

Prvenstveno se uvode stroža pravila u vezi sa praćenjem i izveštavanjem. To znači da će operatori morati da mere emisije metana na niovu izvora i da na osnovu toga sačine izveštaj o praćenju koji će biti proveren od strane nezavisnih akreditovanih verifikatora.

Od država članica se zahteva da održavaju i redovno ažuriraju inventar svih bušotina, kao i planove za sanaciju neaktivnih bušotina, sa ciljem sprečavanja rizika po javno zdravlje i životnu sredinu. Isto je i kada je reč o rudnicima uglja koji su zatvoreni ili napušteni pre manje od 70 godina. Razlog je taj, što emisije metana nastavljaju da se oslobađaju čak i nakon zaustavljanja proizvodnje.

Pročitajte još:

Kada se govori o merama prevencije i ublažavanja, operatori imaju posebna zaduženja. Oni će biti u obavezi da otkriju i poprave curenje metana, putem merenja i istraživanja curenja u različitim vrsta infrastrukture u određenim intervalima. U toj situaciji, operatori će morati da poprave ili zamene sve komponente iznad određenih nivoa curenja i to odmah nakon što otkriju, a najkasnije pet dana nakon tog trenutka.

Uredbom se zabranjuje i ispuštanje i spaljivanje metana iz odvodnih stanica do 2025. godine i iz takozvanih ventilacionih okana do 2027. godine. Izuzetak su situacije kada je to strogo neophodno. Inače, ispuštanje metana odnosi se na njegovo ispuštanje direktno u atmosferu, dok se spaljivanje koristi kako bi se smanjila količina koja se ispušta u atmosferu. Kada je reč o značenju pojmova, odvodne stanice predstavljanju instalacije koje se koriste za uklanjanje metana iz rudnika kako bi se sprečilo njegovo nagomilavanje. Sa druge strane, ventilaciona okna jesu sistemi kojima se obezbeđuje protok vazduha u rudnicima.

Takođe, pratiće se i emisije metana iz energetskih uvoza Evropske unije, odnosno biće praćeno koliko se metana oslobađa od trenutka proizvodnje energenata do prevoza u Evropsku uniju iz drugih zemalja.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti