Počela izgradnja prenosne elektroenergetske infrastrukture za EXPO 2027

Foto-ilustracija: Unsplash (shane-rounce)

U toku su radovi na izgradnji prateće elektroenergetske infrastrukture neophodne za priključenje i funkcionisanje objekata za Svetsku izložbu EXPO 2027, uključujući i Nacionalni stadion, građevine u paviljonu, kao i ostale planirane objekte.

Projekti koje za ove potrebe realizuje Elektromreža Srbije podrazumevaju izgradnju novih nadzemnih dalekovoda i visokonaponskih podzemnih kablova, kao i rekonstrukciju i adaptaciju postojećih dalekovoda, a ukupna vrednost projekata je oko 25 miliona evra.

Prema rečima Dubravke Đedović Handanović, ministarke rudarstva i energetike, ovi radovi će doprineti stabilnijem napajanju električnom energijom građana ovog dela Novog Beograda, Surčina, a daljim razvojem infrastrukture i svih Beograđana.

,,Do 2027. i EXPO izložbe koja će Beograd postaviti u centar sveta i Evrope, kada očekujemo da više od tri miliona ljudi iz više od 100 država poseti Srbiju, osim neophodnih energetskih radova na samom kompleksu u Surčinu, Nacionalnom stadionu, rezidencijalinim zgradama, planiramo da realizujemo i niz drugih projekata. Među najvažnijim su završetak vetroparka Kostolac i deo samobalansiranih solarnih elektrana koje će biti značajni za „zeleni“ portfolio EPS-a, zatim izgradnja naftovoda Srbija-Mađarska, gasnih interkonekcija sa našim susedima Severnom Makedonijom i Rumunijom, kao i proširenje skladišnih kapaciteta gasa u Banatskom Dvoru’’, navela je ministarka.

Pored toga, u planu je i energetska sanacija više od 250 stambenih zgrada u Beogradu i 26 zgrada centralne vlasti koje će nakon uređenja dati nov izgleda našem gradu, kaže ministarka i dodaje da će svi ovi projekti zajedno doprineti stabilnijem, nezavisnijem i jačem energetskom sektoru naše zemlje.

Pročitajte još:

Kako se navodi na sajtu Akcionarskog društva Elektromreža Srbije, radovi se odvijaju na lokaciji u blizini budućeg tržnog centra Eurasia na Novom Beogradu, i na njoj se grade stubovi potpuno novog dvosistemskog dalekovoda 2×110 kV kojim će se postojeći dalekovod 104/2 uvesti u buduću TS Beograd 44 u Surčinu, objekat Elektrodistribucije Srbije.

Na dužini od sedam i po kilometara biće izgrađeno 29 novih stubova, dok će se na postojećem dalekovodu 104/2 obaviti rekonstrukcija devet stubova, kao i adaptacija jednog sistema faznih provodnika u dužini od pet kilometara, uz zamenu dva stuba. Vrednost ovih radova je preko 13 miliona evra.

Uz priključenje TS Beograd 44, ovaj dalekovod će omogućiti i priključenje TS Beograd 58 – Nacionalni stadion – a stvoriće i uslove za rasterećenje postojeće TS Beograd 9, kao i za priključenje novih potrošača na području Surčina i šire.

Završetak radova na ovom segmentu se očekuje početkom 2026. godine.

Sledeće godine krenuće i izgradnja dva kablovska voda 110 kV od TS Beograd 44 do TS Nacionalni stadion, dužine dva puta po četiri kilometra. Procenjena vrednost te investicije je oko sedam miliona evra.

Dodatna sigurnost snabdevanja biće obezbeđena dvostranim napajanjem, i to sa druge strane Save, realizacijom projekta rekonstrukcije dalekovoda 104/1 od TS Beograd 2 do TS Beograd 32. Uz to, ova investicija će omogućiti stabilno napajanje i postojećih trafostanica TS Beograd 32 i TS Beograd 2, planirane distributivne trafostanice u blizini Makiškog polja, kao i TS Beograd 49 – Aerodrom. Vrednost tog segmenta je gotovo pet miliona evra.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti