Olimpijske igre 2024 – održivost u svakom segmentu organizacije

Foto-ilustracija: Unsplash (Braden Collum)

Pariz će ove godine ugostiti preko 10.000 sportista i brojne posetioce na Olimpijskim igrama 2024.

Događaj ovih razmera zahteva velike količine resursa i energije, ali su se organizatori postarali da njegov ekološki otisak bude što manji zahvaljujući primeni cirkulare ekonomije.

Kako je saopšteno na zvaničnom sajtu Olimpijskih igara Paris 2024, organizatori su najpre izračunali „materijalni otisak“ Igara, odnosno zbir svih resursa koje je neophodno mobilisati za potrebe događaja.

Da bi obezbedili ove zalihe, organizatori su primenili strategiju odgovorne kupovine, definisanu 2019. godine, zahvaljujući kojoj će 90 odsto od šest miliona korišćenih elemenata biće preuzeto od strane dobavljača i partnera nakon Igara, dok će preostalih 10 odsto biti u nadležnosti Organizacionog odbora Olimpijskih igara.

Prilikom nabavke svih neophodnih elemenata – od sedišta za gledaoce, šatora, kreveta, stolova, zastava, sportske opreme itd, organizatori su dali prednost dobavljačima koji zadovoljavaju niz ekoloških standarda.

Reciklaža nije izostavljena ni kada su u pitanju podovi jer će preko 33.000 m² sportskih podova sadržacti oko 35 odsto recikliranih materijala i biti 100 odsto reciklabilni.

A u sektoru ugostiteljstva, Pariz 2024 se obavezao da će smanjiti plastiku za jednokratnu upotrebu za 50 odsto u poređenju sa Igrama u Londonu 2012. godine.

Pročitajte još:

Ostale mere za smanjenje ekološkog otiska Olimpijskih igara

Umesto kupovine nove sportske opreme, Pariz 2024 je dao prednost iznajmljivanju, pa će od dva miliona artikala, tri četvrtine biti pozajmljeno od sportskih saveza. Takođe će biti iznajmljeno 75 odsto elektronske opreme, kao što su televizori, kompjuteri i štampači, kao i 100 odsto tribina, šatora i bungalova.

Još jedna ekološka mera ima za cilj smanjenje potrebe za izgradnjim, a Pariz 2024 će nastojati da iskoristi 95 odsto postojećih objekata i infrastrukture.

Olimpijske igre strukturisane su tako da iskoriste postojeću mrežu javnog prevoza, a biće izgrađeno i više od 400 km novih biciklističkih staza kako bi se smanjile emisije iz transporta, navodi u saopštenju Olimpijskog komiteta.

Neke od mera za odgovorno upravljanje hranom uključuju udvostručavanje udela biljnih sastojaka u obrocima, nabavljanje sastojaka iz lokalne proizvodnje i smanjenje otpada od hrane boljom procenom neophodnih količina, preraspodelom ili kompostiranjem.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti