Novoizgrađena trafostanica u Mrčajevcima puštena u rad

Foto-ilustracija: Unsplash (shraga kopstein)

Novoizgrađena trafostanica u Mrčajevcima koja će omogućiti sigurnije snabdevanje električnom energijom za stanovnime u ovom kraju, puštena je u rad.

Prema rečima Dubravke Đedović Handanović, ministarke rudarstva i energetike, sigurnije i pouzdanije snabdevanje električnim energijom dobiće više od 13.500 stanovnika, kao i dosta mladih privrednika, ratara, voćara i stočara koji doprinose razvoju ovog kraja.

Građani imaju direktan dodir sa niskonaponskom mrežom, zbog čega su, prema rečima ministarke, prošle godine započete značajne investicije kako bi se osiguralo bolje snabdevanje i da bi se smanjili prekidi u napajanju.

Ona je naglasila da je kvalitetnije snabdevanje građana cilj zbog kojeg je država započela značajna ulaganja u niskonaponsku mrežu u celoj Srbiji.

Tokom prethodnih godinu dana izgrađeno je ili zamenjeno više od  720  trafostanica širom zemlje.

Pročitajte još:

Ministarka je ukazala je da je u okolini Čačka postavljeno više od 2.200 betonskih stubova za kvalitetnije snabdevanje i napajanje električnom energijom, kao i da je rekonstruisano gotovo 200 kilometara niskonaponske mreže.

„Svi ovi radovi idu u prilog tome da možemo da priključimo više korisnika na mrežu, što je važno za privredu, aerodrom i autoputeve. U Pakovraću je u toku završatak izgradnje nove trafostanice’’, rekla je ministarka i dodala sa su u toku najveća do sada ulaganja u niskonaponsku mrežu u Čačku.

Kako je navela ministarka, do sada je postavljeno oko 230.000 pametnih brojila širom zemlje. Postavljanje pametnih brojila započeto je u Beogradu i Novom Sadu koji su važni za smanjenje gubitaka, automatsko i digitalno upravljanje mrežom kako bismo bili efikasniji i smanjili greške u očitavanju brojila.

Prema rečima ministarke, sa postavljanjem se nastavlja i u zapadnoj, centralnoj i istočnoj Srbiji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti