Objavljena rang lista stambenih zgrada u kojima počinju energetski pregledi

Foto-ilustracija: Pixabay

U okviru projekta „Javni ESCO projekat“, pruža se podrška stambenim zgradama da unaprede energetsku efikasnost, smanje potrošnju energije i pređu na naplatu po utrošku. Njime se predviđa pokrivanje troškova izrade elaborata energetske efikasnosti i odgovarajućih studija za stambene zajednice, kao i subvencije u iznosu od 50 odsto vrednosti investicija, dok će stanari svoja ulaganja otplaćivati kroz račune za grejanje, koji se neće značajno povećati u odnosu na raniju naplatu.

Program realizuju Ministarstvo rudarstva i energetike i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u saradnji sa 14 jedinica lokalne samouprave i gradskim toplanama.

Od prijavljenih oko 1.500 stambenih zajednica u lokalnim samoupravama izabrano je 600 stambenih zgrada, u kojima će početi energetski pregledi, dok će u okviru projekta energetski biti sanirano stambene zgrade ukupne površine oko milion kvadratnih metara.

Sprovođenje mera energetske efikasnosti omogućiće uštede energije više od 35 odsto, odnosno 81.000 MWh godišnje, kao i smanjenje emisija ugljen-dioksida od 20.000 tona godišnje. Pored smanjenja troškova za grejanje, ključni cilj projekta je omogućavanje prelaska na naplatu po utrošku svih potrošača koji trenutno paušalno plaćaju uslugu grejanja.

Pročitajte još:

Na osnovu ovih analiza, stambene zajednice će dobiti ponude i predlog ugovora za realizaciju energetske sanacije, a prvi radovi na sanaciji su planirani u drugom kvartalu 2025. godine.

Vrednost projekta iznosi 64,5 miliona evra, od kojih je 50 miliona evra zajam EBRD, a 14,5 miliona evra obezbeđuje se iz donacija. Donaciju u iznosu od dva miliona evra obezbeđena je iz fondova Švajcarske kancelarije za saradnju (SECO).

Stambene zgrade će biti sanirane u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Pirotu, Užicu, Vranju, Trsteniku, Čačku, Kraljevu, Negotinu, Nišu, Novom Pazaru, Pančevu i Zrenjaninu.

Rang liste stambenih zajednica izabranih za sledeću fazu projekta, možete pogledati ovde.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti