Uručeni ugovori o subvencijama za energetsku efikasnost u Inđiji

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

U Inđiji su za 91 domaćinstvo uručeni ugovori o subvencijama za energetsku efikasnost, dok se očekuje da još toliko domaćinstava dobije subvenciju u tekućem javnom pozivu.

Građani su najviše zainteresovani za zamenu stolarije, te je više od polovine subvencija dodeljeno za ovu meru.

Šest domaćinstava odlučilo se za solarne elektrane, jer u ovom delu Srbije ima dovoljno sunčanih dana, a solarne elektrane od 6 kW mogu da nadomeste i godišnje potrebe prosečnog domaćinstva za električnom energijom.

Izvestan broj domaćinstava će zameniti i neefikasne kotlove i preći na čistije i održivije energente, a samim tim manje uticati na zagađenje životne sredine.

Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike je napomenula da će Inđija raspisati novi javni poziv za dodelu subvencija za mere energetske efikasnosti u narednim nedeljama i da je za te namene država obezbedila 30 miliona dinara, a građani će imati 10 dana od raspisivanja javnog poziva do podnošenja prijava kako bi se informisali i pripremili dokumentaciju.

Pročitajte još:

Ministarka je najavila i da će opština Stara Pazova u narednih nekoliko nedelja raspisati novi poziv za koji je izdvojeno rekordnih 80 miliona dinara, što znači da će dva puta više domaćinstva dobiti subvencije.

Dodala je da je opština Stara Pazova, uz Gnjilane, izdvojila najviše sredstava na ovogodišnjem pozivu, prepoznajući važnost koju program ima za građane.

Kako je podsetila, od prošle godine subvencije mogu da idu do 65 odsto vrednosti investicije, ako se građani odluče za više mera energetske efikasnosti.

Prema njenim rečima, od ove godine subvencije mogu biti i do 90 odsto vrednosti za najugroženije građane i primaoce različitih vrsta socijalnih davanja.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti