Otvoren hidromeliracioni sistem „Čačak – Parmenac“ u Prijevor polju

Foto-ilustracija: Pixabay

U Čačku je otvoren hidromeliracioni sistem „Čačak – Parmenac“ u Prijevor polju. Ovaj hidromeliracioni sistem potpuno je digitalizovan i automatizovan, sa četiri crpne stanice, čija je izgradnja obuhvatila rekonstrukciju pet i po kilometra potpuno devastiranog kanala, koji je nekada navodnjavao oko 600 hektara zemljišta.

Rekonstrukcijom kanala za navodnjavanje od Prijevora do crpne stanice „Ljubić kej“ izgrađeno je 172 priključka, koji trenutno navodnjavaju oko 400 hektara najplodnije zemlje, a radi se na proširenju. Ukupna vrednost projekta je oko šest miliona evra.

Prema rečima dr Aleksandra Martinovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, realizacija ovog projekta je od ogromnog značaja prvenstveno za meštane u ovom delu Čačka koji se bave povrtarstvom, voćarstvom i uzgojem različitih vrsta žitarica.

Pročitajte još:

Sistem pre svega služi za navodnjavanje poljoprivrednih površina pozicioniranih uz kanal, a osim toga značajnu ulogu će imati u odbrani od, iz godine u godinu, sve češćih poplava i bujica“, istakao je Martinović.

On je objasnio da je realizacija projekta ujedno i vid pomoći poljoprivrednim proizvođačima da se prilagode novim, nažalost otežanim klimatskim uslovima, ali i podrška da povećaju proizvodnju i unaprede kvalitet proizvoda.

Podsetio je na važnost sinergije lokalnih samouprava i države bez čije velike pomoći naše opštine i gradovi ne mogu da se razvijaju u svom punom kapacitetu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti