Eco Forum Zlatibor – Transformacija OIE

Foto: EP

Ovogodišnji Eco Forum Zlatibor u organizaciji kompanije Vozim Na Struju, bio je posvećen implementaciji ESG strategija, održivosti, obnovljivim izvorima energije, smanjenu karbonskog otiska, upravljanju otpadom i drugim temama.

Veliki broj posetilaca, tokom tri dana trajanja foruma, imao je priliku da prisustvuje panelima u kojima su stručnjaci raspravljali o ovim veoma važnim temama.

Mesto više tražilo se za panel koji je bio posvećen Obnovljivim izvorima energije. Učesnici ovog paneli bili su Miloš Kostić – MT-KOMEX, Iva Đinđić Ćosić – LMM, Saša Sovilj – NELT i Ivana Putnik iz Privredne komore Srbije.

Miloš Kostić, direktor kompanije MT-KOMEX koja već dugi niz godina radi na promociji OIE u Srbiji i gradi solarne elektrane širom zemlje i regiona, ističe da je još 2011. godine prepoznao da je solarna energija budućnost. Tada je uradio transformaciju preduzeća prema OIE, krenuli su u jedan poduhvat razvoja projekta, koje do tada niko nije radio. Kako kaže, tada su uspeli da izgrade dve solarne elektrane od 2MW.

„Dan – danas te naše elektrane proizvode električnu energiju prema planiranim kapacitetima i  u ispravnom su stanju. Već 2017. godine počeli smo da se bavimo razvojem projekata i izgradnjom elektrana za industrijska preduzeća. Naša kompanije je do sada izgradila preko 120 MW solarnih elektrana, uključujući sve ostale učesnike na tržištu, Srbija je došla do izgrađenih 200 MW solarnih elektrana“, kaže Kostić.

Pročitajte još:

Iva Đinđić Ćosić je govorila o balansnoj odgovornosti učesnika na tržištu i spomenula je da puno učesnika i zainteresovanih strana koje čekaju i žele da se priključe na elektroenergetski sistem, te je to pitanje značajno. Govorila je o novom Zakonu, izmeni i dopuni Zakona o OIE koji je otvorio jedno novo poglavlje, tako što je uveo baterije ili skladišta za otpremanje proizvedene električne energije, koja neće biti odmah puštena nego u nekom naknadnom periodu.

Kostić se nadovezao da od 1. jula kreće sprovođenje tog zakona. Ujedno je i on objasnio čemu služe baterije služeći se primerom solarne elektrane i promenljivih vremenskih uslova gde se smenjuju kiša, sunce i oblaci.

„Vi imate stalno kretanje izlazne snage iz elektrane prema mreži, gde se nalazi grupa potrošača. Upravo ta destabilizacija varijabilnog izvora električne energije se putem baterijskog sistema reguliše, da ima jedan gladak i jednostavan izlazak prema mreži. Zakonodavac je predvideo da maksimalna snaga baterijskog sistema prema snazi elektrane treba da bude 20 odsto, tako da u slučaju elektrane od 10 MW, snaga treba da bude 2 MW. Tj da rezerva treba da bude dva sata, odnosno 0,04 kilovat sata po kilovatu elektrane – to znači 4 MWh“, rekao je Kostić.

Kako dalje ističe, ne kasnimo po ovom pitanju, zato što su baterije bile skupe, dok se Iva Đinđić Ćosić nadovezala da kasnimo, zato što smo odbijali usaglašavanje sa obavezama koje smo preuzeli od strane Energetske zajednice – nismo uradili u roku.

Foto: Charge&GO

Drugi deo panela bio je posvećen elektromobilnosti u Srbiji. Miloš Kostić je rekao da je još 2016. godine počeo sa razvojem ove oblasti, te da je logičan sled okolnosti bio osnivanje firme Charge&GO.

„Trenutno u vlasništvu imamo 70 ultra brzih i brzih punjača na putevima Srbije. Partner nam je OMV, na njihovim pumpama imamo 14 ultra brzih punjača. Najveći punjač koji puštamo u rad biće 240 kW, svi punjači na putnim pravcima preko 100 kW snage. Postoje lokacije na kojima imamo problema sa priključenjem, ali to je na gradskim lokacijama uglavnom. Sklopili smo partnerstvo sa šoping centrima BIG FASION i Stop Shop, na svim lokacijama ove dve grupacije su postavljeni punjači od 50 do 150 kW snage, kako bi u gradskim i prigradskim lokacijama omogućili punjenje električnih vozila. Pokušavamo što više da razvijemo mrežu, u toku ove godine postavićemo još 10 novih punjača kao našu investiciu. Prešli smo na Makedonsko tržište, tamo smo isporučili devet punjača. Plan nam je da se proširimo i na tržište Bosne i Hercegovine i Crne Gore i da u nekom narednom periodu od tri godine postavimo preko 250 punjača kojima ćemo mi upravljati“, objasnio je Kostić.

Eco Forum Zlatibor organizovala kompanija Vozim Na Struju uz podršku opštine Čajetina, Turističke organizacije Zlatibor i kompanije Gold Gondol-a.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti