Ugovore za energetsku sanaciju domaćinstava dobilo 13 gradskih opština u Beogradu

Foto-ilustracija: Unsplash (Milivoj Kuhar)

U ovogodišnjem programu energetske sanacije u domaćinstvima, ugovore je dobilo 13 gradskih opština u Beogradu, među kojima su i Savski venac, Surčin, Zvezdara, Stari grad, Vračar, Lazarevac, Obrenovac i druge.

Prema rečima Dubravke Đedović Handanović, ministarke rudarstva i energetike, ove opštine prepoznale su značaj ulaganja u energetsku efikasnost i podržale su Beograđane da troše manje energije kroz zamenu stolarije, fasade, izolacije, neefikasnih kotlova, kao i da postave solarne kolektore i panele, a samim tim i smanje svoje račune.

,,Građani za izvođenje ovih radova mogu da dobiju od 50 do 65 odsto vrednosti investicije dok već od juna očekujemo raspisivanje prvih javnih poziva za građane”, rekla je ministarka.

Kako je podsetila, na prošlogodišnjem javnom pozivu subvencije u Beogradu dobilo je oko 1.300 domaćinstava, a ove godine očekuje se značajno veći broj učesnika.

„Ove godine očekujemo dvostruko više učesnika s obzirom da po prvi put u programu učestvuje i Novi Beograd, najmnogoljudnija lokalna samouprava u Srbiji. Za subvencije je Ministarstvo, zajedno sa gradskim opštinama u Beogradu, obezbedilo više od 253 miliona dinara, što je dva puta više nego prethodne godine”, rekla je ona.

Pročitajte još:

Radovi na energetskoj sanaciji domaćinstava veoma brzo se izvode, tri do pet meseci od njihovog početka, rekla je ministarka i dodala da se u zavisnosti od mera mogu ostvariti uštede energije između 30 i 50 odsto.

„Time se takođe ulepšavaju domovi i povećava vrednost nekretnine. Procedura prijavljivanja je pojednostavljena i efikasna zbog čega pozivam sve građane da se prijave”, rekla je ministarka.

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Dodala je da će primaoci socijalne pomoći, dečjeg dodatka i drugih socijalnih davanja, odnosno energetski ugroženi kupci, prvi put u 44 lokalne samouprave moći da dobiju subvencije do 90 odsto vrednosti ulaganja u energetsku sanaciju domaćinstava, kao i da će u Zemunu građani moći da dobiju ove subvencije.

Đedović Handanović je podsetila da resorno ministarstvo sarađuje sa Gradom Beogradom na nekoliko projekata u oblasti energetske efikasnosti.

„Danas je objavljena preliminarna rang lista u okviru projekta energetske sanacije stambenih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja. Odabrana je 271 stambena zgrada u Beogradu, ukupne površine oko 700.000 kvadratnih metara, koje su kandidati da dobiju subvenciju do 50 odsto vrednosti energetske sanacije, nakon završetka energetskih pregleda i izrade studija. Zahvalna sam upravnicima zgrada na velikom interesovanju a mi ćemo nastaviti da razvijamo ovaj program”, rekla je ona.

Dodala je da se za nekoliko nedelja završavaju radovi na energetskoj sanaciji Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja u Beogradu, koji je prva od 26 zgrada centralne vlasti u Beogradu koje će biti sanirane do 2027. godine, što će uticati na lepši izgled grada i uštedu energije u ovim zgradama.

U ovogodišnjem programu energetske sanacije u domaćinstvima učestvuju sledeće gradske opštine u Beogradu: Lazarevac, Savski venac, Stari grad, Mladenovac, Obrenovac, Rakovica, Surčin, Zvezdara, Barajevo, Novi Beograd, Zemun, Grocka i Vračar.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti