Može li teška industrija da se osloni na solarnu energiju?

Foto-ilustracija: Pixabay

Dekarbonizacija teške industrije je jedan od najvećih izazova kada je reč o borbi protiv klimatskih promena, jer ovaj sektor troši ogromne količine energije, a za to je još uvek najisplativija upotreba fosilnih goriva.

Industrijski sektor odgovoran je za četvrtinu emisija gasova staklene bašte, i zbog toga je potrebno razviti nove materijale i procese koji će biti ekološki prihvatljivi, a ujedno i ekonomski konkurentni uglju, kažu stručnjaci iz Centra za strateške i internacionalne studije.

Upravo su švajcarski istraživači otkrili novi ekološki izvor toplotne energije tako što su, koristeći solarnu energiju, uspeli da generišu preko 1.000 °C koja je neophodna za topljenje čelika, proizvodnju cementa i druge namene.

Emiliano Kasati, vođa istraživanja sa Federalnog tehnološkog instituta u Cirihu, kaže da njihov koncept koristi sintetički kvarc za hvatanje sunčeve energije.

Pročitajte još:

Itraživači su napravili solarne prijemnike koji koncentrišu i stvaraju toplotu pomoću hiljada ogledala za praćenje sunca. Uređaj za termičko hvatanje sastoji se od sintetičke kvarcne šipke za koju je pričvršćen neprozirni silicijumski disk kao apsorber energije. Kada su uređaj izložili energetskom fluksu koji je ekvivalentan svetlosti koja dolazi od 136 sunaca, ploča apsorbera dostigla je 1.050°C, dok je drugi kraj kvarcne šipke ostao na 600°C.

„Prethodna istraživanja su uspela da pokažu efekat termičkog hvatanja samo do 170°C. Naše istraživanje je pokazalo da solarno termalno hvatanje radi ne samo na niskim temperaturama, već i znatno iznad 1.000°C. Ovo je ključno jer pokazuje njegov potencijal za industrijske primene u stvarnom svetu“, rekao je Kasati.

On dodaje da moramo da dekarbonizujemo energiju uopšte ukoliko želimo da se uhvatimo u koštac sa klimatskim promena.

„Ljudi imaju tendenciju da razmišljaju samo o električnoj energiji kao o energiji, ali u stvari, otprilike polovina energije se koristi u obliku toplote“, dodao je Kasati.

Studija o njegovom konceptu objavljena je u časopisu Device, sa ciljem da demonstrira potencijal čiste energije u industrijama koje intenzivno koriste fosilna goriva.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti