CEEFOR projektuje još jednu elektranu

Foto: CEEFOR

U vremenu kada zemlje širom sveta tragaju za održivim rešenjima, posežu za obnovljivim izvorima energije i teže energetskoj nezavisnosti, svaki nov projekat na tom putu simbol je napretka. Na obodima istočne Srbije, u Braničevskom okrugu, planirana je izgradnja solarne elektrane na zemlji koja bi trebalo značajno da doprinese proizvodnji čiste, obnovljive energije kada je u pitanju naša zemlja.

Celokupna projektno-tehnička dokumentacija ove solarne elektrane poverena je Centru za energetsku efikasnost i održivi razvoj (CEEFOR), tačnije njihovim inženjerima koji imaju veliko iskustvo kada je reč razvoju projekata iz obnovljivih izvora energije. Stručni tim kompanije nudi celokupne projektantske i konsultantske usluge u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije – od sprovođenja energetskih audita (preliminarnih, kratkih i detaljnih energetskih pregleda), izrade studija opravdanosti za energetske tehnologije, projektovanje za ishodovanje dozvola, izvođačke projekte za izgradnju i korišćenje obnovljivih izvora energije i drugih potrebnih usluga u ovoj oblasti.

Prema izrađenom projektu, za ovu solarnu elektranu na zemlji biće potrebno 5.400 fotonaponskih panela sa pojedinačnom snagom između 570 i 720 Wp koji će biti povezani sa 30 invertora snage 100 kW. Inženjeri kompanije CEEFOR odlučili su se za invertore proizvođača Fronius GmbH, model TAURO ECO 100-3-P, koji garantuju efikasnu konverziju solarne energije u električnu, budući da nude jedne od najkvalitetnijih proizvoda na tržištu. Konačni izbor konstrukcije i načina fundiranja zavisiće od rezultata geomehaničkih analiza i statičkih proračuna.

Solarni paneli biće raspoređeni u 18 redova, u pravcu od zapada ka istoku, sa vertikalnom orijentacijom i pod uglom od 20 stepeni. Elektrana će se nalaziti unutar granica parcele od 4,04  hektara, demonstrirajući kako efikasno koristiti prostor, s obzirom na to da dužina ovih redova zavisi od oblika parcele. Visina stubova konstrukcije u najnižoj tački iznosiće 50 centimetara.

U FOKUSU:

Na lokaciji solarne elektrane prosečna godišnja iradijacija, tačnije količina dolazne sunčeve svetlosti, iznosi 1.300  kWh/m2, zbog čega se očekuje da će godišnja proizvodnja elektrane iznositi 4.533.541  kWh, uz specifičnu proizvodnju od 1.271,46 kWh/kWp.

Kada je reč o pozitivnim efektima ova solarna elektrana na godišnjem nivou će uštedeti više od 3,6  miliona kilograma ugljen-dioksida. Kako bismo približili ovu brojku, možemo povući paralelu sa primerom uštede prosečnih zrelih stabala koja mogu apsorbovati oko 20 kilograma ugljen-dioksida godišnje, naravno u zavisnosti od vrste, starosti, zdravlja i drugih karakteristika. Ukoliko uzmemo prosečnu vrednost od 20  kilograma godišnje za jedno tipično zrelo stablo, ušteda ugljen-dioksida pomenute elektrane je ekvivalentna godišnjoj apsorpciji otprilike 180.000  stabala.

Foto-ilustracija: Freepik (jcomp)

Postrojenje će ne samo doprineti smanjenju emisije štetnih gasova, već će i generisati značajne količine čiste energije za potrebe lokalne zajednice kada elektrana bude priključena na distributivni sistem.

Sa ukupnom instalisanom snagom od 3.564 MWp DC, 3MW AC, elektrana u ovom delu Srbije sigurno će predstavljati značajan korak ka održivom razvoju i energetskoj nezavisnosti i ispunjenju zacrtanih ciljeva kada je reč o upotrebi obnovljivih izvora energije.

Kompanija CEEFOR će i ovog puta ponovo imati priliku da pokaže svoju profesionalnost i stručnost, proisteklu iz dugogodišnjeg iskustva u oblastima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora.

Rad kompanije temelji se na detaljnom planiranju i preciznoj implementaciji od strane inženjera, što ih čini jednom od vodećih u svojoj oblasti, kao i u stvaranju zelenije i čistije energije u našem regionu.

Priredila: Milica Vučković

Tekst je objavljen u Magazinu Energetskog portala ODRŽIVA ARHITEKTURA I FINANSIRANJE ZELENE GRADNJE

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti