Pametno stanovanje na ABB način

Foto: ABB

U današnjem dobu kada su cene energenata i električne energije dosegle najviše istorijske vrednosti, pametne kuće, stanovi i poslovni prostori predstavljaju se kao efikasno rešenje za premošćavanje energetske krize. Ovi objekti, u kombinaciji sa obnovljivim izvorima energije i drugim merama energetske efikasnosti, obezbeđuju udobnost i sigurnost u svakom trenutku, uz znatne uštede energije. Stoga ne iznenađuje što je doba pametnih objekata već nastupilo na našim prostorima.

Oslanjajući se na višedecenijsku tradiciju KNX standarda, kompanija ABB je razvila ABB free@home sistem koji više od pet godina doprinosi kvalitetu stambene svakodnevice korisnika u Srbiji. S obzirom na globalnu prisutnost ove kompanije u više od 100 zemalja i kontinuiranu posvećenost razvoju i poboljšanju vlastitih sistema i opreme, u saradnji sa pouzdanim sistem integratorima iz kompanije Pametan stan, korisnicima se pruža sigurnost da će u narednim decenijama bezbrižno uživati u performansama sistema.

S druge strane, u velikoj ponudi novoizgrađenih objekata investitori imaju potrebu da se izdvoje na tržištu, a upravo izbor smart home sistema pruža značajnu prednost. Recimo, iskustvo ABB stručnjaka širom sveta pokazuje da implementacija ovog sistema veoma utiče na brzinu prodaje objekata koji zbog toga dobijaju epitet pametni.

U FOKUSU:

Prvi pametni objekat u Srbiji nazvan B2 nikao je na Terazijama, u srcu Beograda, gde je isporučen, ugrađen i pušten u rad kompletan ABB sistem kućne automatike, kao i interfonski sistem i meteorološka stanica za svaki pojedinačni stan. Dodatno, izvršena je priprema za punjače električnih automobila za svako parking mesto u objektu.

Nakon toga, nizali su se poslovni objekti kao što su zgrada Oblasne kontrole letenja u Surčinu i luksuzne vile. Posebno ekskluzivan objekat na Kosančićevom vencu 21, Royal Art Residence & SPA, donosi pariški šarm u samom centru Beograda, a stanovi su opremljeni ABB sistemom kućne automatizacije (smart home sistemi).

Foto: ABB

U novije vreme smart home sistemi postaju uobičajna pojava i u masovnoj stambenoj gradnji, u kompleksima sa više stotina stanova. Rešenja kompanije ABB spremna su za svaki izazov koji se može postaviti, što je prepoznato i od strane investitora sa Novog Dorćola. U harmoniji ukrštaja autentične, tradicionalne i moderne arhitekture, kakav je objekat na Novom Dorćolu, površine 16.800 kvadratnih metara, ugrađeno je 4.300 smart home uređaja za 225 stanova, kreirano je 950 scenarija, a na samom objektu postavljeno je i šest meteoroloških stanica koje korisnike obaveštavaju o vremenu i upozoravaju na opasne situacije. U istom urbanom arhitekstonskom duhu, ABB free@home sistem je integrisan unutar stambeno-poslovnog kompleksa ZepTerra na Novom Beogradu, izgrađenom u skladu sa najsavremenijim standardima i zahtevima energetske efikasnosti.

Udobna, sigurna i ekonomična strana

Epitet pametan ovi sistemi za kućnu automatizaciju su poneli da bi se opisala njihova sposobnost da deluju na osnovu unapred definisanih parametara i pravila koja je uneo instaler ili sam korisnik, prema svojim ličnim afinitetima i potrebama. Ovi sistemi se ne oslanjaju na veštačku inteligenciju za autonomno donošenje odluka, pa korisnici mogu biti bezbrižni, jer pametne kuće ne mogu preuzeti kontrolu nad njihovim životima.

ABB sistem za kućnu automatizaciju pruža korisniku potpunu kontrolu u upravljanju domom na četiri načina. Klasični način upravljanja podrazumeva da u pametnom domu imamo prekidače i utičnice koji obavljaju unapred definisane funkcije. Daljinskim načinom se, putem mobilnog telefona, tableta ili računara, upravlja električnim instalacijama poput rasvete, roletni, motornih tendi, grejanja i hlađenja, kao i kućnim aparatima. Senzori pokreta i senzori prisustva omogućavaju da, na primer, svetlo bude uključeno sve dok neko boravi u prostoriji, a kako se iz nje udalji – svetlo se ugasi. Funkcija tajmera omogućava korisnicima da definišu funkcije koje će se aktivirati ili završiti u određeno vreme ili trajati određeni period.

ABB

Tekst u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala ODRŽIVA ARHITEKTURA I FINANSIRANJE ZELENE GRADNJE 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti